Ніхто не забутий, ніщо не забуте

 


Друга світова війна - глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій XX століття. У війні взяли участь 80% людства, бойові дії вели 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 року із беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана атомна зброя. До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 млн. солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 млн. осіб. За результатами війни було створено ООН (Україна - один із засновників) та сформовано сучасну систему міжнародних відносин. 


Друга світова війна для України розпочалася 1 вересня 1939 року із німецьким вторгненням в Польшу. 110-120 тис. українців у  лавах Війська Польського розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тис. з них загинуло протягом місяця війни. 1 вересня Люфтваффе бомбардувало Львів та інші західноукраїнські міста, що перебували у складі Польші. З 12 по 22 вересня Львів пережив подвійну облогу із заходу нацистськими військами. із сходу - радянськими.
Фашисти хотіли зруйнувати все, що було створено розумом та працею людей. А що вони хотіли зробити з населення України? Частину його знищили, частину перетворили в рабів.


Друга світова війна - одна з трагічних сторінок в історії українського народу. Україна втратила п'яту частину населення: близько 3 млн. чол. на фронтах і 5,5 млн. у зоні окупації. Міста обезлюдніли і лежали в руїнах. Понад 10 млн. жителів України залишились без даху над головою і жили в непристосованих приміщеннях та землянках.
Було зруйновано і спалено 714 міст й селищ, понад 28 тис. сіл, 800 тис. чол. втратив Київ, майже по 200 тис. - Одеса і Харків, 100 тис. - Рівне.
Промисловість і сільське господарство перебували у стані повної розрухи. Було знищено 16150 підприємств, 27910 колгоспів, 872 радгоспи, 2300 МТС. 
На примусові роботи до Німеччини було вивезено 2,4 млн. чол. В Україні було організовано понад 230 таборів, де загинуло 1366 тис. військовополонених. За опір окупантами разом усіма жителями було спалено близько 230 сіл. 
З України вивозили все, що можна було забрати: устаткування заводів і фабрик, яке не вдалося вчасно евакуювати, сировину і матеріали, худобу, продукти. В ешелони вантажили полтавський чорнозем, викопали й забрали до Німеччини понад 1 млн. фруктових дерев. З музеїв вивезли понад 40 тис. найцінніших творів мистецтва, історичних реліквій.  

Коментарі