Велетень духу і таланту

 

Василь Семенович Стус народився 6 січня 1938 року в селі Рахнівка Гайсинського району Вінницької області в селянській родині, був молодшим із чотирьох дітей. Невдовзі сім'я переїхала у місто Донецьк (Сталіно), аби втекти від примусової колективізації. Спочатку батько знайшов роботу на хімічному заводі, за рік перевезли до себе дітей.
Навчався Василь Семенович Стус на історико-філологічному факультеті педагогічного інституту. Опісля працював у сільській школі, відслужив в армії на Уралі. Далі повернувся до учителювання, потім став літредактором газети "Соціалістичний Донбас", аж доки 1963 року не вступив до аспірантури Інституту літератури імені Шевченка в Києві. Тоді ж зайнявся виданням першої збірки віршів (вилучена з плану видавництва, згодом вийшла самвидавом), почав публікувати переклади іноземних поетів.
4 вересня 1965 року Василь Семенович Стус бере участь - за спогадами Івана Дзюби, цілком спонтанно, - у акції проти арештів української творчої молоді, що відбулася під час показу "Тіней забутих предків" Параджанова: він закликав підвестися всіх, хто проти арештів, та склав колективний лист протесту. Наслідком для самого Стуса стало виключення з аспірантури.



Настав час низки швидкоплинних робіт: кочегар, різноробочий, редактор технічної документації... При цьому треба було годувати сім'ю: 1966 року у Василя Стуса з дружиною, Валентиною Попелюх, народився син Дмитро. Короткою передишкою була робота в Центральному державному історичному архіві УРСР, де Стус почав досліджувати Українську революцію 1917-1920 років.
Найповніша збірка Василя Стуса, "Палімпсести", включає твори, написані в 1971-1977 роках. Більшість цього часу він провів у таборах Мордовії та на засланні в Магаданській області: 12 січня 1972 року Стуса вперше заарештовують. Після 9 місяців у слідчому ізоляторі його визнають винним та засуджують до 5 років позбавлення волі і 3 років заслання. 
"Палімпсести" вийшли друком вже після смерті автора, 1986 року. Туди увійшли вірші, які вдалося зберегти, доправивши на волю у листах до дружини або з допомогою відвідувачів інших в'язнів. Кілька сотень віршів Василя Стуса, вилучених таборовими наглядачами, в тому числі остання збірка "Птах душі", втрачені.
Влітку 1979-го Стус повертається з заслання до Києва. Невдовзі він вступає до Української Гельсінської групи правозахисників. Працювати був змушений на заводах, робочим. Всього лиш за кілька місяців за Стусом спочатку встановлюють адміністративний нагляд, а потім знов заарештовують.


Вдруге Стуса засуджують вже на 10 років таборів суворого режиму і 5 років заслання. До кінця цього терміну він не дожив: 4 вересня 1985 року Василь Стус помер в карцері, куди його кинули за те, що він читав книгу, спершись ліктями на верхні нари - "порушення режиму". Офіційною причиною смерті оголосили серцеву недостатність, також висувалась версія удару по голові карцерними нарами. Перевезти тіло і перепоховати в Києві вдалося тільки чотири роки по тому. 1990 року Василь Стус був посмертно реабілітований.
З нагоди Дня народження Василя Семеновича Стуса пропонуємо увазі користувачів бібліотеки книжкову виставку "Велетень духу і таланту", переглянувши яку можна ознайомитись з біографією та творчістю письменника.





Пропонуємо Вам ознайомитися з цікавими фактами про Василя Семеновича Стуса:
1. В дитинстві Василь Стус хотів стати геологом, але після прочитання "Мойсея" Івана Франка вирішив займатись літературою.
2. Василь Семенович Стус вільно знав німецьку мову, перекладав Гете і Рільке.
3. Під час заслання Василь Стус був заочно прийнятий до PEN-клубу.
4. Генріх Бьолль незадовго до своєї смерті в 1985 році висував Василя Семеновича Стуса на здобуття Нобелівської премії з літератури (за іншою версією, цим займалася українська діаспора, але не встигли вчасно зробити потрібні документи).

Коментарі

  1. Betfred's new player partnership with CasinoGrounds.com
    Betfred 룰렛만들기 has 바인드토토 launched Betfred's New Player, 블랙 잭 게임 a new customer offer of up to av보는곳 £400. Betfred has expanded 스포츠 토토 사이트 its offering of new customer offers

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар