Фантастичні звірі всесвіту Гаррі Поттера


Джоан Роулінг (Joanne Rowling) - британська письменниця, сценаристка, кінопродюсерка, здебільшого відома як авторка серії романів про Гаррі Поттера. Її книги одержали світове визнання, виграли низку нагород і вийшли тиражем понад 400 мільйонів примірників.
Джоан народилась 31 липня 1965 року в Єйті, Глостершир, Англія, за 10 миль на півнчний схід від Бристоля. Після школи навчалася на філологічному факультеті провінційного університету м. Ексетер. У 26 років Роулінг поїхала у Португалію, де працювала вчителем англійської мови та літератури. Там вийшла заміж за місцевого журналіста, і в 1993 році народила дочку Джесіку. У цей час почала писати книгу про хлопчика-сироту, котрого взяли у прийми лихі родичі і котрий навіть гадки не мав про свої чаклунські здібності до того дня, коли його відвезли на літаючому мотоциклі у школу чарівників. 
Ідея книги спала на думку письменниці 1990 року, коли вона їхала потягом з Манчестера до Лондона. Той раптово зупинився на півдорозі між двома містами, і у вікно вона побачила худенького хлопчика у великих окулярах - тому Гаррі Поттер дістав саме таку зовнішність; ім'я він одержав від хлопчика Гаррі Поттера, з яким Роулінг гралася в дитинстві. Прототипів у Гаррі Поттера немає.

  
У 1995 р. Роулінг розлучилася із чоловіком і переїхала в Единбург (Шотландія). Першу книгу серії "Гаррі Поттер і філософський камінь" ("Harry Potter and the Philosopher's Stone"), котра вийшла друком у Великій Британії в 1997 р., Роулінг писала 5 років. Закінчити роман їй вдалося завдяки Шотландській раді у справах мистецтв, яка виділила Роулінг невеликий грант у рамках підтримки дитячих письменників.

Британський мовник BBC разом із кінокомпанією Warners Bros. знімає нове шоу про фантастичних звірів за мотивами книг Джоан Роулінг про Гаррі Поттера. У програмі під робочою назвою "Фантастичні звірі: історія природи" розкажуть про походження та існування міфічних істот "поттеріани", а також дослідять їхній зв'язок із реальними тваринами. 

Ми пропонуємо Вам дізнатись цікаву інформацію про деяких міфічних істот "поттеріани".


Ніффлер (англ. "Niffker") був чарівним звіром з довгою мордою і шубою з чорного пухнастого хутра. Ніффлера приваблювали блискучі речі, що робило його чудовим для пошуку скарбів, але це також означало, що йому можуть завдати шкоди, якщо його утримуватимуть в приміщенні.
Студенти "Школи Чаклунства" (англ. "Hogwarts School of Witchraft and Wizardry") дізналися про ніффлерів у класі догляду за магічними істотами під час навчання на факультативі, який можна було обрати на третьому курсі.



"Василіск" (англ. "Basilisk") - це гігантська змія, також відома як Король змій. Це чарівний змій, якого розводили "Темні чарівники" (англ. "Dark Wizards"). У екранізації книги "Гаррі Поттер і таємна кімната" (англ. "Harry Potter and the Chamber of Secrets") показано, що Василіск чує Гаррі Поттера, на що вказують спогади Тома Ріддала. Однак, змії не мають вух і можуть чути лише те, що наближається, відчуваючи при цьому вібрацію. Можливо, будучи магічною істотою, Василіск справді мав здатність чути. 


  
Лукотрус (англ. "Bowtruckle") була магічним звіром розміром з комаху з довгими гострими пальцями (по два на кожній руці), карими очима та з фігурою плосколистою палички з кори та гілочок, яка добре служила як камуфляж у своєму природньому середовищі існування, тому його було дуже важко помітити. У першій частині книги "Гаррі Поттер та святині смерті" (англ. "Harry Potter and the Deathly Hallows") Рубеус Хагрід (Rubeus Hagrid) відзначав, що "я привів Вас сюди шістнадцять років тому, коли Ви були не більшими за лукотрус".



"Фенікс" (англ. "Phoenix") є улюбленою міфічною істотою Гаррі Поттера. Це великий магічний птах розміром з лебедя із червоним та золотим оперенням, із золотим дзьобом, чорними очима та хвостом завдовжки як у павича. Його червоне пір'я слабко світиться в темряві, тоді як пір'я з золотистого хвоста занадто гаряче на дотик. "Фенікс" з'являється в книгах "Гаррі Поттер і філософський камінь" (англ. "Harry Potter and the Philosopher's Stone"), "Гаррі Поттер і таємна кімната" (англ. "Harry Potter and the Chamber of Secrets"), "Гаррі Поттер та Кубок вогню" (англ. "Harry Potter and the Goblet of Fire"), "Гаррі Поттер і напівкровний принц" (англ. "Harry Potter and the Half-Blood Prince").

А зараз пропонуємо Вам дізнатися цікаві факти про Гаррі Поттера:

Серія фільмів про Гаррі Поттера є однією з найприбутковіших франшиз в історії кінематографу. Мовою оригіналу вся серія книг про Гаррі Поттера містить 199 глав, 4224 сторінок і 1090739 слів, а на основі книг було відзнято 19 годин і 39 хвилин фільмів.
1. Неймовірним фактом є те, що Джоан Роулінг, автор книг про цікаві пригоди Гаррі Поттера та його друзів, втратила статус мільярдера, оскільки пожертвувала більшість свого статку на благодійність.
2. Всі книги про Гаррі Поттера були перекладені на понад 70 мов, а роман "Гаррі Поттер і Дари Смерті" в перші 24 години з моменту випуску був проданий у кількості 11 мільйонів копій.
3. Після презентації книги "Гаррі Поттер і Кубок Вогню" одна з найбільших американських компаній, що надає поштові та кур'єрські перевезення - FedEx, залучила понад 9000 вантажівок виключно на доставку книг.
4. На зйомках фільму "Гаррі Поттер і філософський камінь" сову Гаррі Поттера Гедвігу грали відразу три пташки: Оок, Гізмо і Спраут.
5. На залізничному вокзалі в Лондоні є платформа 9 3/4. На місці платформи висить табличка, а зі стіни виступає половина візка для багажу. Це дуже популярне місце для фото серед туристів.
6. Навіть сам 44-й президент США Барак Обама зізнався, що прочитав всі книги про Гаррі Поттера.
7. Майкл Джексон мав велике бажання зробити мюзикл про Гаррі Поттера, але на його розчарування Джоан Роулінг йому відмовила.
8. Актриса, яка зіграла одного з привидів плаксійку Міртл, була найбільш дорослою серед усіх акторів, які грали студентів Хогвартса. На той момент їй було 37 років.
9. Гаррі Поттер народився в 1980 році і разом з автором Джоан Роулінг святкують день народження 31 липня.
10. Енн Джонс, світова чемпіонка з читання на швидкість, прочитала книгу "Гаррі Поттер і Дари Смерті" всього за 47 хвилин.

Коментарі