Хрещення Русі - перший крок до Світової культури

 


Сьогодні в Україні відзначається свято, присвячене одній з найважливіших подій в історії Київської Русі. У цей день православна церква згадує хрещення Русі київським князем Володимиром Великим. Офіційно свято називається День Хрещення Київської Русі-України.
Свято відзначається щорічно 28 липня в день церковної пам'яті князя Володимира, зарахованого до лику святих.
Князь Володимир Святославович до 30 років був язичником. Під час свого правління він зрозумів, що релігія з багатобожжям вичерпала себе. Тому Володимир прийняв християнство з Візантії, адже Візантія була найрозвиненішою і найсильнішою країною континенту. Прийняття Християнства на Русі сприяло б розвитку країни і зміцненню зв'язку з європейськими країнами.
Згідно "Повісті временних літ", до хрещення князя Володимира відбулося "випробування вір". Він прийняв у себе посланців від ісламу, юдаїзму і християнства. Саме остання релігія найбільше припала йому до вподоби.



Масове хрещення жителів міста відбулося при впадінні річки Почайни в Дніпро. Після Києва православ'я прийняли інші міста Русі. Не всі жителі відразу відмовилися від своїх традицій. Язичницькі звичаї викорінювалися ще кілька століть, а багато з них дожили до наших днів.
Із прийняттям християнства Київська держава, згідно з тодішніми уявленнями, ніби очистилася від скверни й ставала частиною світової християнської спільноти, особливо тісно зблизившись з Візантією - найбільш розвинутою державою тогочасної Європи.


Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти й культури. Важливим наслідком прийняття християнства князем Володимиром і розповсюдження його на Русі явилося храмобудівництво. Князь Володимир розпорядився споруджувати християнські храми і ставити їх по тих місцях, де раніше стояли кумири. У тому ж 988 році в Києві був побудований храм на честь святителя Василія Великого, на пагорбі, де стояв ідол Перуна; наступного року запрошені з Візантії майстри архутектури заклали храм на честь Пресвятої Богородиці на тому місці, де прийняли мученицьку смерть варяги Феодор і Іоан (храм був завершений в 996 році і отримав назву Десятинного).


Слова Євангелія "блаженні милостиві" глибоко проникли в душу святого князя Володимира. Він щедро роздавав милостиню своїм підданим. В дні церковних свят, які князь проводив в радості і любові, у нього були готові три трапези: перша - для духовенства, друга - для убогих, третя - для себе, бояр  воїнів.
Піклуючись про бідних, князь Володимир здобув всенародну любов і отримав в народі ласкаве прізвисько "Володимр-Красне Сонечко" (це прізвисько і століття опісля зберігалося за ним в народних піснях і билинах).
При святому рівноапостольному князі Володимирові Київська Русь досягла розквіту і її вплив розповсюдився далеко за її межами.
З нагоди свята пропонуємо Вам ознайомитися з цікавими фактами про хрещення Русі:
- Першою спробою впровадження православ'я було "Фотієво хрещення" в 867 році.
- Першим правителем Русі, який прийняв християнство, стала княгиня Ольга - бабуся Володимира Великого.
- Кілька країн Європи прийняли хрещення пізніше Київської Русі. Це були Ісландія, Норвегія і Швеція. Остання довго вважалася язичницькою і варварською країною.
- До прийняття християнства князь Володимир вів розпусне життя і багато разів одружувався.
- Багато православних церков в це свято влаштовують особливі богослужіння і дзвенять в дзвони.

Коментарі