Оберіг нашої державності


Цьогоріч Україна відзначає 25-ту річницю Конституції.
День Конституції України - одне із найголовніших свят нашої держави. Вона, як відомо,  Основним законом держави й має найвищу юридичну силу.


Основний закон нашої держави був ухвалений в ніч на 28 червня 1996 року. Народні депутати майже добу працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі без перерв. Цій важливій події передували 6 років важкої праці, консультацій, дебатів і домовленостей.
У преамбулі, тобто вступній частині, наголошується, що Рада ухвалила Конституцію від імені українського народу - громадян України всіх національностей.
Тому в день ухвалення Основного закону й святкується День Конституції.


Пропонуємо Вам ознайомитися з цікавими фактами про Конституцію України:
- 28 червня - День Конституції України - єдине державне свято, яке закріплене в самому Основному законі нашої держави.
- Президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.
- Починаючи з 1990 року й до ухвалення Основного закону, було запропоновано 15 проектів Конституції України. Найгостріші дискусії точилися довкола питань розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу Криму та російської мови.
- Президент України Леонід Кучма не був присутній на засіданні парламенту, однак прибув до сесійної зали за декілька хвилин до остаточного ухвалення.
- У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України - книжка розміром 2x3 см. Вона містить 160 сторінок, а кожна літера не більш як 1 мм. Важить книга всього 15 г. Художник-графік Ігор Степанов витратив на її створення близько двох місяців.
- 2019 року в мережі Інтернет з'явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Її авторами стали брати Капранови, а художником - Олександр Костенко.





Коментарі