Я скажу, а ви вгадайте!

 

      На відкриття засідання клубу "Всезнайко" Бібліотекарі запросили учнів 12 школи та провели урок розваг "Я скажу, а ви вгадайте!", ознайомили дітей з метою клубу та провели зустріч з казковими героями, пізнавальну вікторину "Казка з нами йде до школи".

    Українські народні казки надзвичайно різноманітні. Є казки про тварин, у яких звірі вміють говорити, думати, відчувати. Є казки, у яких діють люди або історичні особи (нехай часто і вигадані). Є казки фантастичні, у яких розповідається про неіснуючих казкових істот.

    Але в усіх казках без вийнятку є дещо спільне. По-перше, всі казки мають велике повчальне значення. Добро у них перемагає: після них віриш, що все буде добре, що світ справедливий, а будь-які прикрощі минуться з часом. Можна навіть сказати, що у казках дається відповідь на одвічні питання: про сенс людського життя, про сутність людини, про добро і зло, життя і смерть.

    Важливо і те, що в українських казках прекрасно змальовані риси вдачі українців. Дотепність та розум є одними з головних рис національного характеру. 

    Читаючи народні казки, ми дізнаємося більше про спосіб мислення наших пращурів, про їх ставлення до життя, ми дізнаємося також і про їхній характер. А отже, і про наш із вами характер, адже риси національного менталітету (способу мислення, вдачі) формуються протягом століть і так само протягом століть передаються від покоління до покоління.

    Світ казок не лише цікавий та повчальний, а й чарівний, фантастичний. Цікаво спостерігати за сюжетами, у яких діють тварини або казкові істоти. Кожній людині подобається мріяти та фантазувати, тож казка цікава не тільки дітям, а й дорослим. Можливо, тому батьки та бабусі так люблять розповідати казки. Слухаючи їх, одразу уявляєш, як сторіччя тому такі самі казки оповідала своїм онукам прапрапрабабця, вкладаючи у них народну мудрість і власну душу...










Коментарі