Хеллоуін - свята та забобони

 


    Хеллоуін  сучасне свято, що відзначається щорічно 31 жовтня. Найбільшу популярність має за кордоном, вельмияскраво і пишно святкується у Великобританії, США, Канаді, Ірландії і дещо скромніше в інших країнах.

Стародавні перекази та історія становлення свята
    Перші згадки про Хелловін припадають ще на ХVІ сторліття, оскільки його прообраз  язичнецьке свято Самайн, яке асоціювалося зі смертю, потойбічним і надприродним, відзначалося ще кельтами, потім Самайн стали відзначати в увсіх країнах Британьських островів. У ХІХ-ХХ століттях свято поступово відмирає, йому на зміну приходить більш сучасне свято Хеллоуін, що традиційно вважається Днем усіх святих.

Традиції і символіка святкування Хеллоуіна
    Вважалося, що для того, щоб задобрити духів і налагодити з ними контакт, необхідно принести символічне пожертвування — винести на поріг будинку всіляки частування та ласощі. Діти на передодні Хеллоуіна традиційно вбираються у костюми всіляких потвор та містичних істот  Мумій, відьом, злих духів і персонажів фільмів жахів.
    Неможливо уявити Хеллоуін і без традиційних атрибутів, якими є: 
Світильник Джека (Джек-Ліхтар) — його створюють з гарбуза, 
Страхітливі карнавальні костюми і маски.


    На Хелловін прийнято ходити у гості, або зазивати до себе друзів і родичів. Хоча День всіх святих і не є державним святом навіть в англомовних країнах, очевидно, що відзначають його дуже широко. Не так давно цей звичай прийшов і в Україну.
    Винекнення Хеллоуіна детально вивчається, а традиції  активно переймають школярі та студенти. Більшість молоді з нетерпінням чекає 31 жовтня, щоб побешкетувати і розважитися.





Коментарі