Казковий світ дитинства

Галина Малик (12 серпня 1951, Бердянськ) - українська письменниця, перекладачка, редакторка, громадська діячка, укладачка антологій закарпатської літератури XX століття, у тому числі поезії та прози для дітей, авторка першого українського новітнього коміксу для дітей (у співтоваристві з художником А. Гойдою), українського "фентезі для найменших" та підліткового соціального фентезі (дилогія "Злочинці з паралельного світу"), авторка першої української інтерактивної дитячої книги для iPad. Член Національної спілки письменників України. Ім'я та прізвище письменниці при народженні - Галина Малик - стали її літературним псевдонімом, зафіксованим у Спілці письменників України. У шлюбі письменниця змінила паспортне прізвище на Курій.
Галина Малик народилася 12 серпня 1951 року у місті Бердянськ Запорізької області. Батько, Малик Микола Андріянович, був ученим агрономом. Мати, Малик Анастасія Данилівна, - педагогом. На початку 1964 року Галина Малик разом з батьками переїхала в селище Середнє на Закарпатті.
Закінчила філологічний факультет Ужгородського державного університету. 


Працювала коректоркою у міській друкарні міста Ужгород, журналісткою у місцевій пресі, завідувала відділом з питань культури та мистецтва Закарпатської обласної наукової бібліотеки (1980-1990), працювала головною редакторкою у видавництвах "XXI вік", "Бокор", "Закарпаття", очолювала редакцію журналу для дітей "Віночок". Входить до оргкомітету щорічної книжкової виставки-ярмарку "Ужгородський книжковий Миколай". Працює головною редакторкою Закарпатської філії видавництва "Знання" (м. Київ).
Писати літературні твори почала зі шкільного віку. Першою адресаткою текстів для дітей стала донька письменниці. До Національної спілки письменників України вступила у 1991 році. 
Пише українською мовою, перекладає з болгарської. Вперше вірші були опубліковані у газеті "Закарпатська правда" у жовтні 1967 року. Друкувалася в обласних та республіканських газетах "Молодь України", "Сільські вісті", "Зірка", "Вісті України", журналах "Малятко", "Барвінок", "Початкова школа".
Згодом Галина Малик почала писати казкові повісті для дітей, головні герої яких діти та підлітки. З персонажами цих повістей весь час трапляються якісь пригоди, діти потрапляють у казкову країну, а то мешканці казкових країн потрапляють у реальне життя.
За повісті "Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії" у 1988 році Галині Малик було присуджено премію імені О. Копиленка. Повість була надрукована у радянському часописі для дітей "Міша", який поширювався за кордоном і видавався сімома мовами: англйською, німецькою, італійською, французькою, іспанською, угорською і російською. За повість "Злочинці з паралельного світу", Галині Малик було присуджено звання лауреата літературної премії імені Лесі Українки 2003 року.


Письменниця є також авторкою книжок: "Пантлик і Фузя", "Пантлик і Фузя сперечаються", "Пантлик і Фузя купують годинника", "Пригоди Іванка і Беркутка", "Як ти народився" та збірки перекладів з російської мови Даниїла Хармса "Я тепер автомобіль".
У 2007 році Галина Миколаївна відзначена літературною премією ім. Ф. Потушняка за книги казок для дітей "Пригоди в зачарованому місті" (Тернопіль, 2006) та "Сміятись заборонено" (Київ, 2005).
У 2019 році на фестивалі "Азбукове Королівство Магів і Янголів. Країна Драконів" у Музеї книги і друкарства України Галина Малик презентувала книжку "Мандри та подвиги лицаря Горчика". За жанром це лицарський роман-дилогія, пародія-буф для дітей.



Коментарі