Цей дивний шоколад


Щорічно 11 липня любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду. Це молоде свято, але популярність його зростає з кожним роком. Його відзначають у багатьох країнах світу, в тому числі в Швейцарії, Німеччині, Італії та Україні.
Батьківщиною шоколаду називають Центральну і Південну Америку. Древні індіанці майя і ацтеки змішували обсмажені зерна какао з водою, гірким перцем і ваніллю, створюючи напій з гострим і гірким смаком. А слово "шоколад" походить від "чоколатль", що означає "гірка вода".
Вважається, що першим завіз шоколад в Європу іспанський конкістадор Ернан Кортес в 16 столітті. Але робити шоколад гарячим і солодким почали лише на початку 17 століття, додаючи до нього молоко, мед і різні спеції.
Запатентований твердий шоколад був у 1828 році, коли голландець Конрад ван Гутен навчився вичавлювати масло какао з какао тертого.
За деякими даними, першу шоколадку створили в 1847 році в Лондоні. Але французи твердять, що роком раніше паризький кондитер Жан П'єтро вже отримав твердий шоколад. Зараз світовими лідерами з виробництва шоколаду є Бельгія, Швейцарія і Франція.
Світові кондитерські фабрики влаштовують у свято шоколаду дні відкритих дверей. Відвідувачам показують майстер-класи з виготовлення ласощів, а також розповідають про його користь і шкоду.
В Німеччині взагалі побудували цілу шоколадну країну - Шоколандію! У День шоколаду туди з'їжджаються ласуни і об'їдаються ласощами. 
У Швейцарії створили "шоколадний" поїзд, який возить всіх бажаючих місцевими фабриками.
У Ісландії досі палять багаття в День шоколаду. "Вікінги" таким чином висловлюють ласощам свою повагу.





Відзначити сьогоднішнє свято можна відповідно до його назви - порадуйте себе плиткою улюблених солодощів. Шоколад безумовно має корисні властивості. Темний шоколад стимулює викид гормонів щастя - ендорфінів, які покращують настрій. Вчені вважають, що темний шоколад покращує зір і знижує кров'яний тиск.





Дієтологи стверджуть, що норма темного шоколаду в день складає 30-50 грам. Білий і молочний шоколад без шкоди для здоров'я можна їсти в кількості не більше 20 грамів в день. При високому фізичному навантаженні можливе збільшення норми в 1,5 раза.


Коментарі