Я люблю тебе, татусю!


День батька (англ. "Father's Day") - щорічне свято на честь татусів, що відзначається в більшості соціально розвинутих країн. В Україні День батька відзначається в третю неділю червня.
Деякі історики вбачають підгрунтя цього свята у Біблії, оскільки в деяких країнах Заходу цей день календарно співпадає з Вознесінням Господнім.
У Німеччині та німецькомовних країнах (Австрія, Швейцарія, Ліхтенштейн, Люксембург) початками свята вважається 1900-й рік, коли під час святкування Вознесіння у Берліні велика група чоловіків вирішила відокремитися зі власною випивкою від основного суспільства. Національним святом і неробочим днем "День батька" став у 1934 році. Тому сучасні німецькі "ліві" часом вказують на народно-язичницькі коріння цього дня. маючи на увазі його нацистське минуле. У НДР цей день офіційно святкувався до 1966-1967 років.
У США святкувався з 19 червня 1910 року. Ініціатором упровадження цього свята є місіс Додд із міста Спокен штат Вашингтон.
Національним святом цей день у США став у 1966 році, коли президент США Ліндон Джонсон оголосив третю неділю червня національним святом. Із часом й інші країни, де декларується повага до сімейних цінностей, слідом за Сполученими Штатами, почали відзначати цей день, ушановуючи чоловіка-батька. 


Відома вінницька поетеса, користувач та друг нашої бібліотеки Світлана Петрівна Котляр (Сирена) написала вірш "Я люблю тебе, татусю!" з нагоди Дня Батька та презентувала його у нашій бібліотеці.



Коментарі