Український літератор, краєзнавець


Анатолій Григорович Гончар народився 23 травня 1941 року у передмісті смт. Літина - село Селище на Вінниччині. Випускник факультету журналістики Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка (1970 рік). Водночас опанував журналістську справу, працюючи у газетах на українському Поділлі - тиврівській "районці" "Маяк" (від 1966 року), літинському виданні "Радянське життя" (1967-1968 рр.).
Після закінчення у 1973 році Донецького вищого військово-політехнічного училища інженерних військ і військ зв'язку до 1987 року - кадровий офіцер на посадах у військовій журналістиці від кореспондента до редактора дивізійної газети. Серед місць служби - групи радянських військ у Чехословаччині, Польщі, Німеччині, полігон ядерних випробувань на архіпелазі Нова Земля, обмежений контингент радянських військ в Афганістані. Полковник у відставці.
Після звільнення з військової служби до 2008 року працював у редакціях вінницької обласної газети "Подолія", щотижневика вітчизняних ВПС "Крила України", займався громадською діяльністю.
З 2010 року - на творчій роботі.




Головною темою досліджень і творчості стала афганська кампанія 1979-1989 рр., упорядкування відомостей і збереження пам'яті про земляків-подолян з бойовим досвідом Афганістану. 

Коментарі