Великодня радість землю обіймає


У Православній традиції Великдень є найголовнішим святом. Світле Христове Воскресіння в 2021 році припадає на 2 травня.  
Це світле і добре свято несе з собо віру, надію і любов.
Підготовку до Великодня православні віруючі починають за сім тижнів до Світлого Христового Воскресіння, вступаючи у Великий піст. 


Під час Страсного тижня, у Великий четвер прийнято фарбувати яйця і пекти паски, готувати сирні паски. Четвер називають Чистим, оскільки в цей день православні прагнуть очистити розум і помисли, причаститися в храмі, присвятити цей день приведенню будинку в порядок.


На Великдень церковний престол і аналої покриті червоними кольорами. Одяг священиків теж червоного кольору. Це колір мучеництва, перенесеного Христом заради нашого спасіння. У співах Світлої седмиці часто звучить словосполучення "Великдень червоний". За старих часів слово "червоний" означало "красивий". Саме тому парафіяни на це свято включають в свій одяг деталі червоного кольору.



Саме Воскресіння Христове на Русі завжди зустрічали в храмі. Богослужіння починається раніше півночі, а приблизно опівночі починається Великодня утреня.
Церква святкує Великдень 40 днів - стільки ж, скільки Христос провів часу разом з учнями після Свого Воскресіння. Перший тиждень Великодня називають Світлою або Великодньою седмицею.
Починаючи з Великодньої ночі і наступні сорок днів прийнято христосуватися, тобто вітати один одного словами: "Христос воскрес!" - "Воістину Воскрес!". За традицією, при зустрічі двох людей першу частину вітання повинен говорити молодший (за віком або в церковній ієрархії), а відповідати йому старший.


Зі святом Великодня пов'язано багато традицій і звичаїв. Це і запалення Благодатного вогню, який символізує світло в гробі Господа, який означав його воскресіння. Хорошою є традиція допомагати убогим і жебракам, ділячись одягом та їжею в цей день, щоб і вони могли приєднатися до святкування Великодня. Цей день прийнято зустрічати в чистому або новому одязі, тому що він символізує початок нового життя. А саме нове життя представляють крашанки, які у великих кількостях фарбують в Страсну Суботу.


У православній традиції на Великдень освячується артос - квасний хліб особливого освячення. Ті, хто не міг причаститися на Великдень, могли відчути єдність через куштування цього хліба. Зараз артос роздають віруючим для зберігання вдома протягом року, його прийнято їсти натщесерце при хворобах.


У цей день родичі збираються за великим столом. Починався великодній сніданок з яйця. Кожен член сім'ї повинен з'істи освячене яйце з сіллю. Потім приходить черга паски - знову кожен з'їдає по шматочку. І вже після цього всі куштують рибні і м'ясні делікатеси. Дорослі також п'ють червоне вино або домашні настоянки.



Яйця, які з таким задоволенням щорічно фарбують дорослі і діти в самі різні кольори, канонічно повинні бути лише червоного кольору, оскільки цей відбиток символізує життя і перемогу. Ну а після служби і розговіння яйця можна бити одне об одне, у кого шкарлупа трісла, той і програв.
Обов'язкова одна умова - радіти і не тримати в серці зла!


Коментарі