Геній віків


Вільям Шекспір (William Shakespeare) народився в місті Стретфорд-на-Ейвоні 23 квітня 1564 року, хрещений 26 квітня 1564 року. 




Один із найвідоміших драматургів світу, автор принаймні 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і циклу зі 154 сонетів. Вільям Шекспір визнаний найвидатнішим англійським драматургом усіх часів. Його вважають національним героєм та одним із символів Англії, її національним поетом. Твори Вільяма Шекспіра перекладені багатьма мовами світу і з'являються на театральній сцені частіше, ніж п'єси будь-якого іншого драматурга, який коли-небудь жив і творив.


У віці 18 років він одружився з Енн Хатауей, яка була дочкою одного заможного поміщика, ка на кілька років була старша за нього. У них було троє дітей.


Коли Вільяму було приблизно 23 роки, він переїхав до Лондона, де влаштувався на роботу. Спочатку він виконував будь-які дрібні роботи, а потім влаштувався в театр. Достовірно невідомо, коли почалася його кар'єра, але біографи відносять цей етап до середини 1580-х років.
1592 року Вільм Шекспір був уже відомим драматургом, а також членом лондонської акторської групи Бербеджа, яка за часів Якова I отримала королівський статус. До цього часу відноситься і перша згадка про "Генріха VI", яка ставилася на сцені театру "Роза", який належав Філіпу Хенслоу.


У 1599 році його трупа побудувала новий театр на південному березі Темзи під назвою "Глобус". Через кілька років вони придбали ще один театр закритого типу "Блекфайерс". Завдяки стрімкій театральній кар'єрі, Вільям Шекспір незабаром став дуже багатою людиною. Є відомості, що вже в 1597 році він придбав один з найбільших будинків у рідному Стретфорді. Поєднуючи акторську і драматургічну діяльність, Вільям Шекспір проводив більшу частину свого часу в Лондоні, але в перервах виїжджав додому.
На початку XVII століття багато театрів Лондона закривалис через спалахи чуми. Актори, залишаючись безробітними, їхали додому. Так, незадовго до своєї смерті Вільям Шекспір повернувся в Стретфорд-на-Ейвоні.
За 1606-1607 роки він написав ще кілька п'єс, а в 1613 році зовсім перестав писати. Вважається, що останні три п'єси були написані спільно з іншим драматургом - Джоном Флетчером. 
Вільям Шекспір помер 23 квітня 1616 року.

Коментарі