Шарлотта Бронте: правда почуттів у житті та творчості


Шарлотта Бронте народилася 21 квітня 1816 року в Західному Йоркширі і була третьою дитиною в сім'ї священнослужителя англійської церкви. Рано втративши матір, в дитинстві вона пережила багато горя, страждаючи від сурового та фанатичного батькового характеру.
У 1824 році Шарлотту разом з трьома сестрами батько віддав в безкоштовний сирітський притулок для дітей духовенства, але через рік змушений був забрати: притулок  вразила епідемія тифу.


Працюючи гувернанткою, багато років Шарлотта мріяла відкрити свій пансіон для дівчаток. Накопичивши невелику суму, разом із сестрою Емілією вона поїхала до Брюсселя. Отримавши  гарну освіту і блискуче опанувавши французьку мову, дівчата повернулися до Англії, але створити свій навчальний заклад їм не одразу вдалося через відсутність коштів і зв'язків. Відкритий пансіон біля кладовища не набув популярності, цьому не допомогли ні педагогічна майстерність сестер Бронте, ні досвід, ні знання французької мови, ні отримана за кордоном освіта.
Літературна обдарованість Шарлотти Бронте виявилася рано, але шлях до визнання виявився для неї довгим і болісним.
Лише в 1846 році сестрам Бронте вдалося видати збірку своїх віршів, але успіх принесли Шарлотті не вірші, а роман "Джейн Ейр", що вийшов в 1847 році.




Найпопулярніші романи Шарлотти Бронте:
Джейн Ейр, виданий в 1847 р.
Виллет, виданий в 1853 р. 
Городок, виданий в 1853 р.
Учитель, виданий в 1857 р.
Шарлотта вийшла заміж в червні 1854 року. У січні 1855 року стан її здоров'я різко погіршився через вагітність.
Шарлотта Бронте померла 31 березня 1855 року у віці 38 років.

Коментарі