Птахи - наші друзі!


Міжнародний день птахів проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера", і не випадково його відзначають саме в квітні. 1 квітня 1906 року підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів - це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію. Вперше цей день стали відзначати в США. Мета - звернути увагу людства на проблеми збереження пташинного світу, адже вони стосуються всіх країн і контенентів.
Птахи живуть на планеті дуже давно. Немає на Землі такого куточка, де б їх не було.  Зовнішній вигляд їх досить різноманітний, як і спосіб життя. Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище, ніж у людини, а серце птаха б' ється близько 400 разів на хвилину.
Неоцінну користь приносять птахи людині. Вчені підрахували, що на ділянці площею 1 квадратний метр, птахи знищують не менше ніж 25 кг комах. Пара синиць може за день обробити близько 40 яблунь, збираючи з них шкідників. Але птахи знищують комах вибірково, дятли зазвичай віддають перевагу короїдам. Птахи знищують не лише шкідливих комах, а й багато шкідливих гризунів, які часто завдають значних збитків урожаю.
Орнитологи в Україні нарахували близько 360 видів птахів.


Птахи, які мешкають в нашому краю.


До Червоної Книги України занесено 87 видів пернатих. Бережімо їх!

 

Коментарі