А що третій празник - святе Водохреща!


Водохреще - традиційна назва святкувань, що проходять у день Богоявлення та Хрещення Господнього.
Хрещення Господнє - хрещення Іваном Хрестителем Ісуса Христа на річці Йордані на старовинній паломницькій переправі  "Віфавара", а також велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке християни відзначають 6 (19) січня щороку. Це збігається зі святом Богоявлення, однак ці свята слід розрізняти, хоча дві події двох свят відбувалися на одному місці з тими ж самими особами.
Богоявлення - подія під час хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, у якій Христос об'являє себе людям як Месію і Спасителя. Святкується частиною православних Церков і греко-католиками 19 січня щороку.
Коли сину Єлизавети та Захарія Івану (Іоанну) виповнилося тридцять років, він поселився в пустелі і почав проповідувати. У своїх проповідях закликав Іоанн людей до покаяння, розказував про майбутнє пришестя Христа. Багато людей прислухалися до його порад, спокутували свої гріхи і наверталися до Бога. Їх проводив Іоанн до річки Йордан і омивав водою (хрестив) на знак того, що Бог прощав їм гріхи їхні.



Коли Іісусу виповнилося тридцять років, прийшов і він на річку Йордан хреститися. Зайшов Іісус у воду, звернувся з молитвою до Бога. Тоді й зійшов на нього Дух Святий у вигляді голуба, а з неба долинув голос: "Це син мій єдинородний, в якому моє благословіння". Так під час хрещення Іісуса сталося Богоявлення, явилась світу Пресвята Трійця (Бог промовляв з небес про Сина, Син хрестився і Дух Святий зійшов на нього у вигляді голуба). З того часу святкується цього дня Богоявлення Господнє.



Коментарі