В єднанні - сила (До дня єдності Німеччини)


День єдності Німеччини (нім. "Tag der Deutschen Einheit") - національний день Німеччини, що святкується 3 жовтня та є вихідним днем. Цього дня у 1990 році відбулося об'єднання двох німецьких республік в єдину Федеративну Республіку Німеччину. Це свято є одним із дев'яти загальнодержавних свят Німеччини, що відзначаються в усіх землях.



Зазвичай цього дня проводяться святкові церемонії та фестивалі (нім. "Bürgerfest") щораз в іншому місті Німеччини. 
До возз'єднання "День німецької єдності" (нім. "Tag der deutschen Einheit" - з маленьким d) в Західній Німеччині відзначався 17 червня на згадку про задушене повстання 17 червня 1953 року в Східній Німеччині. У Східній Німеччині національним святом був "День Республіки" (нім. "Tag der Republik"), що відзначався 7 жовтня з нагоди заснування у 1949 році Німецької Демократичної Республіки.
Після об'єднання в 1990 році планувалося призначити національний день на 9 листопада, оскільки саме 9 листопада було днем падіння Берлінської стіни. Проте цей так званий Доленосний день в історії Німеччини був пов'язаний з чорними подіями: Пивним путчем та єврейськими погромами 1938 року. Тому для нового свята було обрано день фактичного об'єднання 3 жовтня.


Офіційне святкування з нагоди Дня Німецької єдності з 1990 року зазвичай відбувається в столиці федеральної землі, яка зараз головує в Бундесраті. Традиційно в місті, де проводиться святкування, організовують міський фестиваль (нім. "Bürgerfest"). На імпровізованій алеї федеральних земель кожна земля Німеччини має свій павільйон.


Коментарі