У світі казок Джанні Родарі


22 жовтня 2020 року відзначається 100 років від дня народження видатного італійського казкаря Джанні Родарі. Презентуємо виставку "У світі казок Джанні Родарі", ознайомившись з якою можна дізнатися про цікаві факти з життя та творчості письменника.



Джанні Родарі (23 жовтня 1920, м. Оменья, Італія - 14 квітня 1980, Рим) - італійський письменник, журналіст. Найбільше визнання отримав завдяки казкам та книжкам для дітей. Твори Джанні Родарі перекладені багатьма мовами світу.
Джанні Франческо Родарі народився в містечку Оменья (Північна Італія) у родині пекаря. Його батько помер, коли Джанні було лише десять років. Джанні Родарі і його два брати, Чезаре і Маріо, виховувалися їхньою матір'ю в її рідному селі в провінції Варезе. Після закінчення школи Джанні поступив до семінарії, провчився там три роки і отримав диплом вчителя. У віці сімнадцяти років він почав викладати у початкових класах в селах своєї провінції. Ще хлопчиком Джанні Родарі цікавився музикою (вчився грати на скрипці) і також цікавився літературою. У 1939 році Джанні Родарі поступив на навчання до Міланського університету. 


У 1948 році Джанні Родарі почав працювати журналістом і водночас почав писати оповідання для дітей. У 1950 році він був призначений редактором нового італійського щотижневого дитячого журналу "Піонер". У 1951 році Джанні Родарі опублікував свої перші твори: "Книжка веселих віршів" і "Пригоди Цибуліно". 



Казкове оповідання "Пригоди Цибуліно" є одним із найвідоміших та найпопулярніших творів Джанні Родарі, в якому розповідається про пригоди казкових овочів, про боротьбу Цибуліно та його друзів проти принца Лимона та синьйора Помідора. Основним сюжетом оповідання є боротьба звичайних овочів проти "найкращих" фруктів, таких як Синьйор Помідор, Герцог Мандарин, барон Апельсин та інших. Основне протистояння розгортається навколо оселі бідного кума Гарбуза, яку забрав собі Синьйор Помідор. На поміч Цибуліно приходять інші овочі, однак всі вони потрапляють до в'язниці. Там вони знайомляться з іншими овочами, зокрема Цибуліно зустрічає свого старого, вже багато років ув'язненого батька. Організувавши втечу за допомогою кротів, Цибуліно і його друзі стають на чолі повстання овочів, котрі скидають уряд Принца Лимона і виганяють "експлуататорів".


У 1953 році одружився з Марією Терезією Феретті, яка 4 роки по тому народила йому дочку, Паолу. У 1957 році після офіційного іспиту Джанні Родарі був визнаний професійним журналістом.




У 1966-1969 рр. Джанні Родарі працював над спільними проектами з дітьми. у 1970 році за внесок до дитячої літератури був нагороджений Премією Ганса Хрістіана Андерсена, що зробило його одним з найвідоміших італійських дитячих письменників. Його твори почали перекладатися на багато мов світу.
1980 р. у Римі, під час операції, Джанні Родарі помер.

Коментарі