Всемилостива Владичиця (свято Покрови Пресвятої Богородиці)

 

14 жовтня, у день Покрову Божої Матері, православні християни згадують чудо, яке сталося в 910 році.


Згідно Передання, Богородиця з'явилася віруючим, які молилися у Влахернському храмі в Константинополі. Сталося це в 910 році. Божа Матір розкрила свій омофор (покривало для голови) над людьми, і це чудо стало знаком заступництва над людьми. У свята немає аналогів в інших гілках християнства.
У Влахернській церкві в Константинополі зберігалися риза Богоматері, омофор (покривало для голови) і частина пояса. Ці святині в V столітті перенесли сюди з Палестини. Був недільний день, йшо всенічне бдіння. Серед парафіян був святий Андрій. У середині ночі, під час молитви, він побачив, як по небу йде Пресвята Богородиця. Вона була осяяна світлом, поруч з нею йшли Іоанн Предтеча, Іоанн Богослов, ангели й святі.
Святий Андрій побачив, як Божа Мати стала на коліна і почала зі слізьми молитися за християн. Потім підійшла до Престолу храму і продовжила молитися там. А потім - зняла з голови омофор і розпростерла його над людьми, що молилися. Богородиця просила Господа Іісуса Христа прийняти молитви всіх людей.
Християни у цей день обов'язково відвідують церкву та моляться про захист оселі, міцне здоров' та щасливу родину.


Коментарі