Вітамінні чемпіони


Всім відомо, що раціональне харчування передбачає обов'язкове включення в раціон страв із овочів. Літом на присадибних ділянках активно починають з'являтися свіжі овочі. 
В рамках загальноміського проєкту "Мистецькі вихідні on-line" пропонуємо Вам ознайомитись, у чому полягає користь овочів, які є справжніми "вітамінними чемпіонами", для організму людини.


Найкориснішою з овочів є капуста. Крім великої кількості клітковини, білокачання капуста містить унікальну вітамінну речовину U - метилметионин, здатний надати допомогу при виразкових хворобах шлунка та гастриті. Найважливішого для нас взимку вітаміну C в білокачанній капусті в кілька разів більше, ніж у мандаринах і лимонах, що робить продукт незамінним для профілактики вірусних захворювань.



Брокколі належить до найбільш корисних дієтичних овочів. Так само, як і білокачанна капуста, брокколі містить вітамін C, а ще калій, кальцій, фолієву кислоту, антиоксиданти і клітковину, і все це - в рекордних кількостях. Обирайте брокколі, якщо стежите не тільки за фігурою, але і за харчуванням взагалі. Цей овоч благотворно впливає на кишечник і навіть допомагає поліпшити колір обличчя.



Морква є дуже корисним овочем, унікальна властивість якого полягає в тому, що при температурній обробці він не тільки не втрачає, а навпаки, збільшує свої корисні властивості. Відварна морква містить багато бета-каротину (вітаміну A) - головного вітаміну для здоров'я шкіри і гостроти зору. Морква багата також магнієм, цинком, вітамінами E і C, а її щоденне вживання знижує ризик розвитку раку. Готуйте цей овоч з рослинним маслом - так вітаміни і мікроелементи, що містяться в ній, краще засвояться. Морква покращує склад крові, зміцнює здоров'я людини.



Буряк - потужний антиоксидант, що сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину. Він багатий магнієм, вітаміном C і фолієвою кислотою, містить багато заліза, магнію і цинку. Буряк контролює рівень цукру в крові, очищаючи її, і краще інших продуктів допомагає при анемії.




Баклажан на Сході називають "овочем довголіття". Це овоч з унікальною вітамінною складовою, багатий також розчинними цукрами, клітковиною і цілим набором мікроелементів. Шкіра цього овоча містить сильні антиоксиданти, які позитивно впливають на роботу мозку і покращують пам'ять. Але в першу чергу баклажани рекомендуються для профілактики захворювань серцево-судинної системи і діабету, оскільки приводить в норму рівень гемоглобіну і виводять з крові холестерин.



У м'якоті кабачка міститься лютеїн, вітамін C, бета-каротин і фітонутрієнти, які мають комплексний вплив на наш організм, захищаючи його від різних захворювань. Окрім того, кабачки багаті клітковиною і містять всього 20 калорій на 100 грамів: чудовий овоч для дієтичної вечері!



Часник є головним зимовим антибактеріальним і антивірусним засобом. Кількість його корисних властивостей дуже велика: від розрідження крові і підтримки здоров'я імунної системи організму до профілактики захворювань щитовидної залози і навіть раку.



Картопля багата вітамінами C і B, містить корисний крохмаль, який представляє собою важливий для нашого організму пребіотик, стимулюючий зростання корисних бактерій. Окрім того, картопля містить калій і магній, що сприятливо впливають на циркуляцію крові і перешоджають утворенню тромбів. Ну і найприємніше: картопля є справжнім низькокалорійним дієтичним продуктом (приблизно 80 калорій на 100 грамів), якщо готувати його правильно. а саме - запікати у духовці або варити на пару. 



Цибуля має високі протимікробні якості. Її вживання підвищує опірність організму до дії вірусів, інфекцій і т. п. 100 грамів зеленої цибулі забезпечують людину вітаміном C на добу. Достатньо 3 хвилини жувати цибулю, щоб знищити у роті всі бактерії. Щоб нарізана цибуля не була гіркою, потрібно на кілька хвилин покласти її у розсіл (розчини у теплій воді трохи цукру, солі, додати трохи оцту або лимонного соку).



Солодкий перець є неперевершеним вітамінним чемпіоном серед усіх рослин. У солодкому перці присутні вітаміни C, B1, B2, B9, P, PP і каротин, тому людям, які страждають від депресії, цукрового діабету, а також погіршення пам'яті, безсоння та занепаду сил слід включати перець в меню. За кількістю вітаміну C перець перевершує лимони і чорну смородину.

Коментарі