Великий Каменяр українського народу


Видатний український поет Іван Якович Франко народився на Галичині 27 серпня 1856 року в родині коваля. Змалку майбутній письменник виявляв неабияку допитливість, тому батьки намагалися влаштувати сина до найкращої школи. Він навчався в Дрогобицькій гімназії. Був дуже здібним учнем, бо мав надзвичайну пам'ять, про що засвідчують відомості з його автобіографічного листа: "Шевченка я вивчив майже всього напам'ять (а пам'ять у мене була така, що лекцію з історії, котру вчитель цілу годину читав, я міг опісля продиктувати товаришам майже слово в слово!)". Під час навчання в гімназії І. Франко захопився збиранням книжок. За обсягом його бібліотека нараховувала їх майже 500.
Іван рано залишився сиротою: батько помер, коли хлопчикові було одинадцять років, а шістнадцятирічним утратив матір.
Закінчивши гімназію, він вступив до Львівського університету. Його власний творчий доробок на той час становив: збірку віршів, поеми - одна написана німецькою, інша польською мовами, переклади давньогрецьких творів, давньоруського "Слова про Ігорів похід" і декілька глав Біблії. До речі, це неповний перелік надбань юнака.
Усе це Іван Якович Франко створив у дев'ятнадцятирічному віці!
Майбутній письменник навчався у Львівському університеті, а потім у Чернівецькому, де й здобув вищу освіту. Згодом захистив дисертацію у Віденському університеті (Австрія), здобувши науковий ступінь доктора філософії.



"З вершин і низин" - перша збірка поета, у якій Іван Франко постає революціонером.



Вірш "Каменярі", що сповнений прагнень митця розбити скелю, яка заступила шлях до нового, вільного життя українців, дав йому друге ім'я - Каменяр. 



До найвищих поетичних надбань Каменяра належить і збірка інтимної лірики "Зів'яле листя".
Сучасники називали Івана Яковича Франка "академією в одній особі", відзначаючи, зокрема, вільне володіння чотирнадцятьма мовами. На початку XX століття його обирають членом Чеського наукового товариства; Харківський університет присвоює йому ступінь доктора словесності, а Російська академія присуджує премію за працю "Студії над українською народною піснею". 
Результатом діяльності Івана Яковича Франка як письменника, ученого, публіциста, критика, перекладача та громадського діяча є понад п'ять тисяч праць. Випущений у світ п'ятидесятитомник - це лише третина створеного українським генієм. 

Коментарі