Святі апостоли Петро і Павло - лицарі Христові і захисники церкви



День Петра і Павла - християнське свято на честь апостолів Петра і Павла. Православні християни святкують цей день 12 липня.
Святий Петро - брат апостола Андрія Первозванного. Спочатку він жив звичайним життям, разом із братом рибалив. Але настав день, коли Андрій Первозванний, який першим почув заклик Ісуса Христа, привів до Сина Божого Петра. І Петро став одним з перших дванадцяти апостолів Господа. Саме йому Ісус Христос по закінченні таємної вечері напророчив, що Петро зречеться тричі Господа ще до того, як заспівають півні. Так і сталося. Ці три зречення були пробачені після вознесіння Ісуса Христа, який наділив Петра пастирською владою. З цього часу й почалася проповідницька діяльність апостола Петра в країнах Сходу.
На відміну від апостола Петра, святий Павло не був знайомий із Ісусом Христом за життя й не був у числі його перших дванадцяти апостолів. За походженням він був із римського роду, заробляв на життя тим, що виготовляв намети. Павло спочатку ненавидів перших християн, оскільки був відданий іудейській вірі. Одного разу він відправився в Дамаск з метою переслідування християн, але дорогою побачив чудесне світло з неба, від якого впав на землю й осліп. За церковними переказами, тієї ж миті він почув голос з неба, який докоряв йому переслідуваннями Бога. Це був вирішальний момент у житті Павла. Зір йому допоміг повернути своїми молитвами християнин Ананія, і Павло прийняв хрещення та почав проповідувати християнство в Аравії, Дамаску. Багато чудесних зцілень подарував він людям.
І Петра, і Павла було схоплено за проповідницьку діяльність і страчено в 76 році.


Коментарі