День Ангела Ольги


Ім'я Ольга є одним із найпоширеніших в Україні, тому іменини Ольги - досить популярне свято у нас. 
День Ангела Ольги за церковним календарем відзначається 24 липня.
З ім'ям Ольги пов'язаний прихід християнства в Київську Русь. У 954 році княгиня здійснила паломництво до Констанстинополя, де вона прийняла святе хрещення, отримавши церковне ім'я Олена, а хрещеним батьком став імператор Костянтин. Ольгу вважають покровителькою православної віри. Завдяки її діяльності на Русі почали будувати храми, встановлювати хрести й знищувати язичницьку символіку. Пізніше її онук, князь Володимир, який згодом хрестив Русь, прийняв хрещення за її прикладом.
В юному віці Ольга вийшла заміж за київського князя Ігоря. Вона була йому вірною дружиною аж до загибелі князя від рук непокірних древлян, які відмовилися платити данину Києву. Помста княгині Ольги древлянам за смерть коханого чоловіка була дуже суворою. Після того, як князь загинув у 945 році, Ольга зайняла його престол і стала княгинею Київської Русі. Вона була опікуном свого сина Святослава, який у підсумку став правителем держави.
Ольга походить від скандинавсього імені Хельга, що в перекладі означає "свята", "освячена", "велика". А Олена має грецьке походження і перекладається як "обрана", "світла".
У день святої Ольги в церквах проходять святкові служби в пам'ять про княгиню.
Іменини Ольги відзначаються кілька разів у році. При цьому вважається, що головні іменини Ольги відзначаються 24 липня. Також іменини Ольги святкують 10 лютого, 6 і 14 березня, а також 17 липня і 23 листопада. 



Коментарі