День хрещення Київської Русі-України



День Хрещення Київської Русі-України - державна пам'ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі, що відзначається щорічно 28 липня - у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира.





Понад тисячу років тому відбулася важлива подія, яка змінила хід історії, ціннісні орієнтири й визначила долю багатьох поколінь українців. Йдеться про хрещення Київської Русі. Цього року Україна святкуватиме вже 1032-гу його річницю. День Хрещення Русі щороку відзначається на державному рівні. Датою свята обрано 28 липня - адже саме цього дня православний світ вшановує пам'ять рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича. Він, як відомо, не лише сам навернувся до християнства, а й посприяв тому, що воно стало державною релігією Київської Русі.
Із прийняттям християнства Київська держава, згідно з тодішніми уявленнями, ніби очистилася від скверни й ставала частиною світової християнської спільноти, особливо тісно зблизившись з Візантією - найбільш розвинутою державою тогочасної Європи.
Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти й культури. Набуло поширення запозичене з Візантії мистецтво, а також писемність і писемна література. На території держави почали відкриватися школи, а у Києві було збудовано головний храм Русі, присвячений Богородиці, котрий більш відомий як Десятинна церква.





Коментарі