Видатні гросмейстери


Шахи - стратегічна гра на спеціальній дошці, що має назву шахівниця й поділена на 64 світлі та темні клітини (поля), між 16 світлими (білими) фігурами і 16 темними (чорними) фігурами за встановленими для них правилами пересування. У цю гру грають мільйони людей по всьому світі. 
Шахи потрапили до Європи в 9 столітті, внаслідок завоювань Омейядів в Іспанії. Фігури набули своєї нинішньої сили в Іспанії наприкінці 15 століття; правила стандартизовано в 19 столітті. Як одна з найпоширеніших спортивних ігор сучасності, поєднує в собі елементи мистецтва (уяви), науки (логічно-точний розрахунок) і спорту. 
Починаючи з 1948 року, чемпіонат світу проходить під егідою Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ). ФІДЕ також присуджує прижиттєві титули досвідченим гравцям, найвищим із яких є гросмейстер. 

Вашій увазі ми хочемо запропонувати цікаві факти про видатних гросмейстерів:

Вільгельм Стейніц (Wilhelm Steinitz) - австрійський і американський шахіст, перший офіційний чемпіон світу з шахів. На межі 1860-1870-х років, уже отримавши визнання найсильнішого гравця свого часу після перемоги в матчі проти Адольфа Андерсена, Стейніц розробив вчення про позиційну гру, яке замінило панівну "романтичну" комбінаційну школу і значно збагатило шахи. 


На думку багатьох спеціалістів найвизначнішим шахістом усіх часів є Роберт Джеймс "Боббі" Фішер (Robert James "Bobby" Fischer) - американський шахіст, гросмейстер, одинадцятий чемпіон світу з шахів. Він є єдиним представником Заходу, який перервав гегемонію радянських шахістів після Другої світової війни.


Василь Михайлович Іванчук - український шахіст, міжнародний гросмейстер. Віце-чемпіон світу за версією ФІДЕ 2002 року (у фіналі поступився українцеві Пономарьову). Чемпіон Європи 2004 року. Чемпіон світу з бліцу 2007 року. Чемпіон світу зі швидких шахів 2016 року. Триразовий переможець супертурніру в Лінаресі. Чотитиразовий переможець шахових олімпіад - 1988 та 1990 у складі збірної СРСР, 2004 та 2010 років у складі збірної України.


Руслан Олегович Пономарьов - український шахіст, гросмейстер, чемпіон світу з шахів 2002 року за версією ФІДЕ (у фіналі переміг іншого українця Василя Іванчука). Заслужений майстер спорту України (2001). У складі збірної України дворазовий переможець шахових олімпіад 2004 та 2010 рр., переможець командного чемпіонату світу 2001 року.

В рамках загальноміського проєкту "Мистецькі вихідні on-line" наша бібліотека пропонує Вашій увазі книжкову виставку "Шаховий калейдоскоп".


Коментарі