Вишиванка - свято української душі


Вишиванка - це генетичний код нації
(Леся Воронюк)

У Всесвітній день вишиванки традиційний український одяг надягають тисячі людей не лише в нашій країні, а й по всьому світу.
День вишиванки в Україні відзначається в третій четвер травня. Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році. Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції "Всесвітній день вишиванки" та прийшли на заняття одного дня у традиційному українському одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів та викладачів вишу, але згодом свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також охочі підтримати Україну.




Українська вишивка - перлина народної культури, візитівка українців та справжній культурний код, що зберігає в собі традиції наших предків. 
Ця книга для тих, хто вміє вишивати, хто закоханий в українську вишивку, шанує її традиції. Читачі можуть ознайомитись зі схемами композицій вишивки для чоловічих та жіночих сорочок. У книзі представлені чудові орнаменти, старовинні та сучасні крої сорочок, гармонійне поєднання кольорів... Вишиванки - це окраса українського традиційного одягу...


Книга знайомить читача з історією української вишивки від X до XX століття. В ній розглядаються особливості самобутньої народної вишивки, її локальні характеристики щодо історико-етнографічних регіонів, описуються основні техніки шитва.


В книзі докладно описано прийоми виконання багатьох вишивальних швів, які використовуються для оздоблення одягу. Надано рекомендації щодо оволодіння необхідними навичками, вміння створити художні композиції. Показано багато узорів та орнаментів. 










Коментарі