Шах і мат

   Стародавнє походження шахів не викликає сумнівів. Ігри з фішками на дошці були відомі ще в 3—4-му тисячоліттях до н. е. У перші п'ятсот років нової ери в Індії, за думкою багатьох істориків, з'явилась найдавніша форма шахів — військова гра чатуранга. Звідти гра поширилася на схід і захід уздовж Шовкового шляху. Найстаріші археологічні шахові артефакти, фігури зі слонової кістки, розкопано у Стародавнього Афросіабі (нинішній Самарканд в Узбекистані). Їх створено близько 760 року, а деякі, можливо, раніше. 
  Західної Європи і Русі гра досягла  принаймні трьома маршрутами, найстаріший припадає на 9 століття. Близько 1000 року вона поширилась по всій Європі. Близько 1200 року правила шатранджа почали змінюватись у Південній Європі, і близько 1475 року кілька великих змін зробили гру такою, якою вона є сьогодні. Ці сучасні основні правила пересування фігур з'явились в Італії та Іспанії.
 В Україні шахи відомі з X—XI ст., куди були принесені з батьківщини шахової гри Індії. Знайдено шахові фігури в археологічних розкопах  Вишгороду, Києва, Турова, в Чорній Могилі біля Чирнігова. В усній словесності, зокрема билинах, згадується, що шахи були популярні за часів Київської Русі. В часи панування Литви і Польщі любов до шахів в Україні не зникала.
  В бібліотеці-філії №6 було організовано та проведено презентацію виставки-партії "Шах і мат", до  Міжнародного дня шахів та Дня шахів в Україні.











Коментарі