День закоханих у різних країнах

 

    На святі до Дня закоханих "Кохання  це..." працівниками бібліотеки була підготовлена та висвітлена інформація про святкування цього днях в різних країнах.

    Не всі святкують День святого Валентина з квітами, листівками або домашніми ласощами. Більш того, не у всіх країнах день закоханих святкується 14 лютого...

    Англія

    У британців довгий час існував звичай, вибирати собі Валентину: дівчата писали на шматочках пергаменту свої імена і складали їх у якусь посудину. Хлопці по черзі тягнули клаптики, і та, що діставалась молодику, ставала його Валентиною на весь рік.

    Незаміжні британки до сходу сонця ставали біля вікна і дивились на пусту вулицю. Згідно з повір'ям, перший чоловік, якого вони побачать, і є їх суженим. Британки також вірили, що перший мужчина, який зустрінеться жінці на шляху 14 лютого, повинен стати її Валентином на весь рік, незважаючи на її чи його бажання. Звичайно, не дуже приємно, якщо тобі трапиться якийсь страшко… Тому дівчата ходили гуляти в цей день із зав’язаними очима.

    В Британії прийнято дарувати жінкам червоні троянди, а у відповідь можна отримати яблуко, як символ кохання і краси. Англійці вітають не тільки коханих людей, щось смачненьке мають нагоду і домашні улюбленці: собаки, коти, коні чи навіть рибки, їм купують спеціальний корм у вигляді сердечок. Популярними подарунками вважаються солодощі у вигляді сердечок, листівки-валентинки і м’які іграшки, особливо люблять ведмежат Teddy.

    Уельс

    В Уельсі 25 січня відзначають День святої Двінвен, валлійської покровительки всіх закоханих. В цей день закохані вирізують із дерева ложку, прикрашають її сердечками, ключами та замковими скважинами та дарують один одному. Такий подарунок буквально означає: Ти знайшов шлях до мого серця.

    Франція

    Уряд був змушений заборонити одну з традицій святкування цього дня. Самотні чоловіки і жінки збиралися в стоячих один навпроти одного будинках і перегукувались в пошуках пари. Чоловіки, які не були задоволені парою, що їм дісталася, могли піти на пошуки іншої. А жінки, які не змогли знайти собі пару, збиралися разом і спалювали фотографії чоловіків.

    Французи святкують День святого Валентина так само, як і українці. Щоправда, тут це свято проходить у більших масштабах. До цього дня власники прикрашають вітрини кафе та магазинів, а у Парижі розміщують електронне табло, на яких 14 лютого всі закохані можуть зізнатися один одному у коханні.

    А от подарунки у них більш романтичні. Французи завичай дарують білизну, "щасливі" лотерейні квитки і штучні квіти. Та найкращий подарунок, на їхню думку, – це ковбаса. Та просто дарувати палицю м'ясного напівфабрикату не можна – її обов'язково потрібно нарізати у формі серця.

    Крім листівок-сердечок тут прийнято дарувати цукерки, білизну, романтичні подорожі, рожеві йогурти та інші подарунки зі змістом. Пари зазвичай ходять в ресторани вечеряти при свічках.

    Німеччина

    У той час, коли День святого Валентина в Україні – це свято почуттів та кохання, у Німеччині усе навпаки. Там Валентин – це святий покровитель не закоханих, а психічно хворих. На честь свята німці прикрашають психіатричні лікарні червоними стрічками, а також проводять спеціальні богослужіння.

    Не забувають і про самотніх. Управління головної залізниці 14 лютого запускає FlirtExspress. Сенс цього рейсу – організація швидких побачень, коли пасажири можуть мінятися місцями кожні п'ять хвилин і спілкуватися з новими співрозмовниками.

    Для тих, хто знайде свою пару, зможе продовжити спілкування в орендованому кафе. Та про квиток тут потрібно потурбуватися заздалегідь, адже охочих потрапити на "потяг любові" дуже багато.

    Щодо подарунків, то головними квітами у цей день у Німеччині стають не троянди: замість них німці дарують маргаритки та хризантеми. Саме ці квіти вони асоціюють із увагою та щирістю.

    У Німеччині свиня є символом удачі і пристрасті, тому вона часта гостя на листівках-валентинках. Часто свинок супроводжують інші символи удачі, наприклад, чотирилисник.

    Німці купують один одному гігантські пряники у формі серця. Зазвичай до них прив'язана стрічка, щоб чоловік міг повісити солодкість на плечі своєї коханої. У німців прийнято називати улюблених "Schatz", що означає "скарб".

    У цей день пари, які збираються вступати в шлюб, відвідують церкву і отримують благословення від батьків. Також в цей день призначають заручини і просять руки коханої людини. Дівчата на виданні ворожать: їдять напередодні зварене яйце і йдуть спати. Уві сні до них повинен прийти суджений.

    Америка

    Спочатку в Америці закохані обмінювалися марципанами, які вважалися цінним подарунком, оскільки цукор коштував дорого. Коли цукор стали виробляти із цукрових буряків, почали дарувати червоно-білі карамельні цукерки з написаними на них словами кохання. Набагато більше людей змогли дозволити собі солодощі і печиво у вигляді сердечок, і свято набуло особливої ​​популярності. Звідти масова культура рознесла сучасну традицію святкування: з вітальними листівками, які виготовляють навіть діти.

    Канада

    Досить цікавий звичай існує в Канаді. Якщо вірити розповідям, 14 лютого жінка може зробити пропозицію своєму коханому. Якщо ж він відмовиться від такого “подарунку”, то може отримати штраф або потрапити до в’язниці. Очевидно, цього дня деякі чоловіки тікають світ за очі, аби навіть не потрапляти жінкам на очі. Така доля оминає одружених, тих, хто вже знайшов своє щастя з іншою, або тих, хто погодився на пропозицію своєї коханої. Якщо у чоловіка вже є обраниця, його не карають.

    Японія

    Японії День святого Валентина – це свято тільки для чоловіків. У цей день привітання і подарунки отримують лише вони. Особливо цінується шоколад, зроблений своїми руками.
Шоколадні подарунки японці чітко розділяють на два види: “гирі” – “обов’язковий шоколад”, який дарують братам, колегам і друзям, і “хонмей” – “шоколад із перевагами”, який можна подарувати тільки коханому чоловікові, як то кажуть, “тому єдиному”. Японки масово дарують шоколад своїм друзям і начальникам чоловічої статі. Нерідкі випадки, коли напередодні цього дня одна жінка купує 20 коробок шоколаду. У цей день і напередодні реалізується більше половини всіх цукерок, що продаються в Японії щорічно.

    Свято сюди прийшло із Заходу. 14 лютого тут проводять конкурс на найгучніше зізнання в любові. Правила прості: чоловік або жінка повинні якомога голосніше заявити про свої почуття. Переможці отримують романтичні подарунки.
За місяць в Японії настає так званий Білий день, коли чоловік повинен зробити подарунки у відповідь. Цього дня чоловіки даруватимуть своїм коханим ювелірні вироби, білизну і, вгадайте що... шоколад!

    Ісландія

    Цей день збігається з язичницьким святом вогню. Молоді люди палять багаття, стрибають через них, а потім дівчата роблять з вугілля прикраси, які дарують вподобаним хлопцям.

    Голландіїя, Нідерланди

    До свята тут починають готуватися за місяць до свята: усі магазини прикращають свої вітрини святковими стрічками та прикрасами. Закохані дарують один одному традиційні листівки, квіти та солодощі.

    В цей день жінка сама може підійти до чоловіка і ввічливо попросити одружитися з нею. Якщо чоловік відмовиться, він повинен подарувати дамі шовкову сукню.

    Фінляндія

    У Фінляндії цей день називають Днем друзів, і окрім коханих, листівки надсилають найкращим товаришам. Свято набуло тут популярності у 80-их роках завдяки американським студентам, які приїжджали сюди за обміном. І його особливість є непоганою ідеєю, адже святкувати можуть всі, а не тільки ті щасливчики, які вже знайшли свою другу половинку.

    Фінляндія і Естонія

    У Фінляндії та Естонії 14 лютого – День друзів. Тому, в цей день прийнято святкувати дружбу, а не романтичне кохання.

    Філіппіни

    У Філіппінах в цей день проводяться масові весілля, в яких беруть участь сотні пар, в тому числі ті, хто не може дозволити собі витрати на весілля. Ці події часто спонсоруються урядом.

    Єгипет

    У лютому в Єгипті розпал курортного сезону. Святкують тут в основному іноземні туристи, для яких в готелях організовують концертні програми, романтичні вечері, пам'ятні зустрічі. Місцеве мусульманське населення байдуже до дня, названого на честь католицького святого.

    Південна Африка

    У Південній Африці жінки прикріплюють до свого рукава серце, на якому написано ім'я людини, що її цікавить.

    Австралія

    Щоб цей день запам'ятався надовго, австралійці святкують його якомога яскравіше. Тут проводять тижневі карнавали музики і аматорські театральні фестивалі. Наймасштабніші  у Аделаїді, Перті і Сіднеї. Урочистості завжди закінчуються культурними заходами, на якому демонструють етнічне мистецтво Австралії і ремісничі вироби, влаштовують веселе запальне шоу і проводять спортивні змагання.

    Раніше австралійці, які бажали здобути прихильність своїх шанувальниць, дарували їм опудала екзотичних птахів. Зараз мода на подарунки стала гуманнішою, і чоловіки дарують традиційні квіти і цукерки.

    Ямайка

    Останнім часом ця країна прославилась найгучнішими гуляннями, приуроченими Дню святого Валентина. На одному з місцевих курортів в цей день організували кілька “голих весіль”, участь в яких брали в основному нудисти. Трохи незвично, але, погодьтесь, яка економія!

    Італія

    В Італії, звідки, згідно з легендою, бере свій початок День святого Валентина, цей день називали Днем Весни і Любові. Всі урочистості проводились на свіжому повітрі – закохані гуляли цілий день, не перестаючи зізнаватися в любові. У Турині, наприклад, наречений і наречена оголошували всім про свої заручини саме в День Всіх Закоханих – ця старовинна традиція збереглася і до цього дня.

    За кілька днів до свята італійські магазини прикрашаються величезною кількістю всіляких цукерок. Власне, і дарувати закоханим прийнято солодкі цукерки – вважається, чим більше цукерок подарують, тим міцніше буде їх любов.

    Можливо, саме тому у закоханих існує поняття цукеркового періоду в стосунках – коли любов б'є через край. У цей день закохані пари зазвичай влаштовують романтичні вечері в ресторанах або піцеріях. Крім цукерок прийнято дарувати троянди, парфуми, шоколад і діаманти.

    Ще одним дуже популярним подарунком у Італії є Baci Perugina – маленькі горішки фундука, вкриті шоколадом. У кожній цукерці знаходиться записка з висловлюванням на любовну тему.

    Бразилія

    У Бразилії День закоханих (Dia dos Namorados) відзначається 12 червня, а на наступний день шанують святого Антонія, який є покровителем шлюбів. Тому в лютому самотні жінки виконують певні ритуали в надії до літа знайти хорошого чоловіка.

    Саудівська Аравія

    У Саудівській Аравії місцева влада вважає, що це свято порочне і провокує на дошлюбні зв'язки. Тут свято офіційно заборонене. 14 лютого в магазинах не можна продавати іграшки у формі сердечок, солодощі, "валентинки", подарункові коробки і червоний обгортковий папір, а також будь-які інші товари червоного кольору або в формі сердець, які асоціюються з цим святом.

    Флористи також змушені прибирати з прилавків червоні троянди. За цим суворо стежить саудівська Комісія із заохочення чесноти і запобігання гріху. На порушників чекають великі штрафи.

    Китай

    У 7 день 7-го місяця китайського місячного календаря китайці відзначають Цісіцзе (Qixi Festival) або Ніч сімок. Традиція свята бере свій початок з романтичної легенди про пастуха Нюлане (Niulang) і ткалі Чжин (Zhinü). Їх любов не отримала благословення, і закохані були заслані на протилежні берега Срібної річки (символ Чумацького Шляху). Один раз на рік зграя сорок утворює міст через річку, що дозволяє закоханим побути один день разом.

    Зазвичай це свято потрапляє на липень-серпень.

    Південна Корея

    У Південній Кореї 14 лютого – це головне чоловіче свято у році. У той час, як в Україні здебільшого дівчата отримують подарунки від чоловіків, у цій країні все навпаки. У цей день зазвичай жінки дарують головним чином шоколад.

    Через це торгові центри готуються заздалегідь і у переддень свята виставляють на прилавки різноманітні упаковки з шоколадом, який кореянки подарують своїм колегам по роботі і друзям. Для найближчих чоловіків жінки готують шоколад своїми руками.

    Та кореянки не засмучуються, адже 14 березня вони святкують "Білий день": у цей день чоловіки відповідають на привітання жінок 14 лютого.

    Австрія

    В Австрії в цей день багато подружніх пар, та й просто закохані, з різних куточків Австрії відправляються в маленьке, але дуже привітне містечко Крумбах, що затишно розташувалося в Баварії неподалік від Мюнхена. Багато закоханих пар хочуть потрапити туди, і це не випадковість, адже саме в цьому містечку є церква, закладена в честь його святого.

    Чоловіки і діти в Австрії в цей день подарунків не отримують, вся увага направлена ​​тільки на жінок. Австрійці зробили День всіх Закоханих чимось на зразок другого Міжнародного жіночого дня.

    Польща

    Тим, хто не може терпіти посиденьки у ресторані і любить подивитися на рештки, варто відсвяткувати цей день по-польськи. 14 лютого поляки відправляються у Познань. Вважається, що саме тут перебувають рештки святого Валентина.

    Вірменія

    У Вірменії напередодні Дня святого Валентина відзначають особливе свято закоханих – Трндез, яке вже впродовж століть залишається однією з найпопулярніших місцевих традицій. В цей день закохані стрибають через багаття, вважаючи, що тільки так можна по-справжньому загартувати свої почуття і стати щасливим. На рахунок виникнення цього звичаю вірменці розповідають різні легенди. Згідно з однією, “винуватцями” були лісові духи: вони стрибали через багаття, щоби розпалити свої почуття. Ще до нашої ери тут панував звичай: молодята, які щойно побралися, мусили обов’язково здійснити такий ритуал. Старшим подружжям, коли їхні почуття холонуть, або ж між ними постійно виникають сварки, а також незаміжнім “старим дівам” і дівчатам, які не можуть вже дочекатись весілля, теж можна разок стрибнути через вогонь.

    Болгарія

    У Болгарії на 14 лютого припадає День виноробів, тому і закохані, і самотні в цей день пробують різні вина.



Коментарі