Фонтан казок, щоб накувати мрії




    Бібліотекарі підготували та провели літературну годину " ". Розповіли дітям про одного з сучасних українських письменників  Івана Андрусяка, який народився 28 грудня 1968 року на Гуцульщині. Навчався в Івано-Франківському державному педагогічному інституті, згодом в в Українській академії державного управління при Президентові України та The University of North London.

    Увійшов у літературу на початку 1990-х як учасник літературного угруповання „Нова деґенерація”, до якого також входили Степан Процюк та Іван Ципердюк. Критика вважає його одним із чільних поетів покоління „дев'ятдесятників”.

    Виробив власну впізнавану поетичну манеру, базовану на метафоризмі, яку критика називала „плаваючою семантикою”. Проза Івана Андрусяка характеризується як „густа” символічна метафорика з активним використанням діалектів. Тематично автор досліджує психологію людини в символічно-межових ситуаціях на матеріалі Гуцульщини 1940-50-х років.

    Автор поетичних добірок "Депресивний синдром", "Отруєння голосом","Шарґа","Повернення в Ґалапаґос", "Сад перелітний", "Дерева і води", "Часниковий сік"," Храбуст".

    Івану Андрусяку належить переклад з польської видання Анжей Бурса Усмішка горлом: вибрані вірші, з англійської - Едвард Естлін Каммінґс. Тюльпани й димарі: вибрані вірші, Чарльз Діккенз. Різдвяна пісня в прозі, з російської - Анна Політковська Друга чеченська, Марина і Сергій Дяченки Дика енергія , а також Олена й Аспірин.

    Твори перекладені англійською, вірменською, німецькою і польською. Лауреат першої премії конкурсу видавництва «Смолоскип», літературних премій «Благовіст» та ім. Бориса Нечерди.

    Найвідоміші дитячі твори автора: Третій сніг, Стефа і Чакалка, Зайчикове різдво, Пінгвінік та інші.

    Працював редактором і журналістом. На сьогодні головний редактор і один із засновників дитячого видавництва Фонтан казок. 

    Діти відповідали на питання міні-вікторини, та ділилися враженнями від прочитаних книжок.



    Разом з головними героями книжок ми досліджуємо їхні домівки. Піднімаємось вище і вище на дерево та у небо, або занурюємось нижче і нижче у шари грунту та моря.



    Коли стаються таємничі злочини, усі тварини з довколишніх будинків, ба навіть ті, що живуть на вулиці, неодмінно звертаються до морського свина — детектива Жерара. Однак він знаний ласун, тож береться за справи тільки за умови смачненького гонорару. Разом із Жераром ти дізнаєшся, хто поцупив.



    Повість Івана Андрусяка з ілюстраціями Ганни Осадко «Вісім днів із життя Бурундука» — один із найуславленіших у сучасній українській літературі творів для молодших підлітків. 2013 року вона увійшла до престижного каталогу найкращих дитячих книжок світу «White Ravens» («Білі круки»).



Коментарі