Стежками великого подолянина



Генії народжуються не випадково. В тому чи іншому регіоні нашої країни з'являються концентровані енергетичні яскраві душі - зірки з безмежним потенціалом духовності, культури, науки, які дають позитивний імпульс для розвитку суспільства, дають впевненість кожному із нас, що ми є нацією.


Одним із таких геніальних талантів, який об'єднав в собі дух українського народу є Микола Дмитрович Леонтович - один із найвідоміших українських композиторів, хоровий диригент, громадський діяч, педагог. Його авторству належать відомі хорові обробки українських народних пісень "Щедрик", "Козака несуть", "Дударик" та інші.
Микола Дмитрович Леонтович народився 13 грудня 1877 року в селі Монастирок Немирівського району Вінницької області. Чималий творчий етап Миколи Леонтовича пов'язаний саме з Тульчином, де він викладав музику і спів у єпархіальному жіночому училищі для дочок сільських священиків.


У 1916 році Микола Дмитрович Леонтович ненадовго перебрався до Києва, але у 1919 році повернувся в Тульчин, рятуючись від переслідувань. У містечку уже іменитий на той час композитор заснував музичну школу, що працює й донині.
Саме у цей період Микола Дмитрович Леонтович створив багато хорових обробок, зокрема, всесвітньовідомий "Щедрик", "Дударик", "Ой зійшла зоря", "Мала мати одну дочку" та інші.


На основі українських народних мелодій Микола Дмитрович Леонтович створював цілком оригінальні самобутні хорові композиції, всебічно художньо переосмисливши їх, надавши їм неповторного звучання. Микола Дмитрович Леонтович був одним з перших майстрів української музики, які по-новому інтерпретували фольклор, використовуючи музичні надбання європейської музично-хорової культури. 
У Тульчині Микола Леонтович знайомиться з композитором Кирилом Стеценком. 1916 року разом із хором Київського університету виконує свою обробку "Щедрика", яка принесла йому великий успіх у київської публіки.
Обробка "Щедрика" відома у всьому світі як різдвяна колядка "Carol of the Bells". Мелодія стала популярною завдяки Миколі Леонтовичу, який в 1916 році і створив відому на сьогоднішній день мелодію за мотивами української щедрівки. В жовтні 1921 року Український Національний Хор виконав цю пісню в Карнегі Холі. Ця пісня настільки сподобалася американцям, що в 1936 році американець українського походження Петро (Пітер) Вільговський, який працював для радіо NBC, створив англійську версію слів до "щедрика". Пісня нагадувала Вільговському передзвін, і він зафіксував цей образ у своїх віршах. Пізніше пісня закріпилася в музичній культурі західних країн під назвою "колядка дзвонів" (англ. "Carol of the Bells"). І до сьогоднішнього дня американські хори, професійні й непрофесійні, спвають цей твір як колядку на Різдво.
Мелодія "Щедрика" була використана в багатьох фільмах, в т. ч. таких відомих, як "Гаррі Поттер" та "Один вдома". Це дуже популярний мотив для реклами.





Коментарі