СНІД - загроза людству

 

Всесвітній день боротьби зі СНІДом - це попередження всім про болючу рану суспільства - СНІД, який виник наприкінці XX сторіччя. Проблема СНІДу і його наслідків безпосередньо стосується кожного.
Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку 1 грудня відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та рішення Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими 1988 року. З того часу минуло більше 30 років, але проблема боротьби з поширенням ВІЛ інфекції/СНІДу залишається досить актуальною для багатьох країн світу.
Метою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом є підвищення обізнаності населення про ВІЛ-інфекцію/СНІД і демонстрація міжнародної солідарності перед загрозою пандемії. Всесвітній день боротьби зі СНІДом - це ще одна можливість дізнатися факти щодо поширеності ВІЛ-інфекції і втілити знання у практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти та усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ - вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров'я і здоров'я інших та толерантно ставитися до тих, хто живе з ВІЛ-інфекцією.



У контексті забезпечення глобальних цілей у протидії епідемії ВІЛ-інфекції в Європейському регіоні до 2030 року ВООЗ розробила Європейський план дій з профілактики і контролю за ВІЛ-інфекцією/СНІДом на 2016-2021 роки, що відповідає положенням Цілей Сталого Розвитку, Глобальної стратегії сектора охорони здоров'я з боротьби з вірусним гепатитом та інфекціями, що передаються статевим шляхом, а також Європейської програми "Здоров'я-2020" і Стратегії ВООЗ з ліквідації тебуркульозу до 2035 року.
На засіданні високого рівня було підкреслено, що зусилля охорони здоров'я у протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІду на світовому рівні призвели до вражаючих успіхів у напрямку намічених цілей Глобальної Стратегії ЮНЕЙДС на 2011-2015 роки, більш відомої як Стратегія "Прямування до Нуля": Нуль нових випадків інфікування; Нуль смертей, пов'язаних зі СНІДом; Нуль дискримінації.
Незважаючи на те, що починаючи з 2010 року, загальна кількість нових випадків ВІЛ-інфекції у світі постійно скорочувалась, ВІЛ-інфекція залишається головною проблемою охорони здоров'я в Європейському регіоні ВООЗ, а в східній його частині розвиток епідемії крокує найбільшими темпами в світі.
У листопаді 2013 року Кабінет міністрів України затвердив Національну програму протидії ВІЛ/СНІДу в Україні. Завдання нової Загальнодержавної програми полягає в посиленні найбільш ефективних заходів і напрацювань попередньої п'ятирічної програми з урахуванням провідного міжнародного досвіду та експертних рекомендацій Організації об'єднаних націй.




Заходи, що традиційно проводяться у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, традиційно відбуваються із символом - Червоною стрічкою. Її вигадав художник Франк Мур. У 1991 році цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висовлює свою надію на майбутнє без СНІДу. 
Ми сподіваємося, що одного разу можна буде сказати: "Зі СНІДом покінчено!"

Коментарі