До Дня української мови та писемності

    Кожного року, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. Свято започатковано в 1997 р., коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».


   Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців – понад 45 млн, більшість яких живе в Україні. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де мешкають українці. Українська є другою чи третьою слов’янською мовою за кількістю мовців (після російської та, можливо, польської) та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. 
  Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ – зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна. Нині українська мова має державний статус, але зазіхання на неї з боку кремлівських можновладців та місцевих українофобів і русифікаторів не припиняються.

  До свята силами креативної літературно-творчої групи Кофе-Баттл, яка на даний момент базується у Вінницькій міській бібліотеці № 6, у рамках проекту "Poetry Time", за підтримки організаторів-методистів Вінницької центральної міської бібліотеки ім. І.В. Бевза була проведена зустріч сучасних вінницьких письменників з читачами. 
   У читаннях взяли участь Ханна Куровська, Олег Крушельницький, Татіана Комарова та Леонід Борозенцев.
   Зустріч складався із двох частин. У першій звучали твори письменників, написані за останні 5-7 років, а у другій глядачам було представлено міні-постановку за оповіданням, написаним вінницькою авторкою Ханною Куровською "Історія на Хеллоуін".
   На захід було запрошено студнетів Вінницького вищого професійного училища у сфері послуг.













Коментарі