Твори написані душею

 

    Австрійську письменницю Крістіне Нестлінгер вважають однією з найпопулярніших авторок у сучасній Європі. Творча спадщина мисткині надзвичайно багата: проза, вірші, п'єси, сценарії радіо. Відкритість письменниці, тонке розуміння нею людської психології, оптимізм і уміння дивитеся на все з гумором забезпечують успіх її книжок, насамперед серед дітей й підлітків в усьому світі.
  Крістіне Нестлінгер народилася 13 жовтня 1936 року у місті Відні (Австрія). Її батько був годинниковим майстром, а мати - вихователькою у дитячому садку. Дівчинка навчалася в гімназії у гуманітарному класі, де на все життя полюбила літературу. 
   Молода авторка за короткий час одна за одною видає книжки "Діти з дитячого підземелля", "Троє поштових грабіжників", "Геть огіркового короля!", "Чоловік для мами", "Чорний пан і великий собака", "Лети колорадський жук!", "Маленький пан береться за справу", "Конрад, або Дитина з бляшанки". Кожна з них викликала широкий резонанс у читацькому колі: одні вважали їх занадто бунтарськими, не педагогічними, навіть шкідливими для дітей, а їнщі - чесними, відкритими, актуальними. Однак усі погоджувалися, що письменниця висвітлює реальні проблеми дітей і дорослих, що виникають у сучасному житті, і шукає вирішення складних питань. На прикладах історій персонажів Нестлінгер розкриває теми дитячої самотності ("Дитина за обміном"), пошук власного "Я" ("Маргаритко, моя квітко"), підліткової кризи ("Ільзе Янда 14"),  шукаючи витоки проблем дітей і підлітків насамперед у сімейних стосунках.
    За роки творчості К. Нестлінгер отримала понад 30 літературних премій, як австрійських, так і міжнародних. Найвизначнішими серед них є Міжнародна премія імені Г.К. Андерсена (1984), Премія пам'яті Астрід Лінгрен (2003).



Коментарі