Михайло Коцюбинський - великий майстер рідного слова


Михайло Коцюбинський - письменник сонячний. І не тільки тому, що "носив у душі сонце", як сам про себе казав... Уся його проза... - це світлий, відкритий простір для душі й духу".                           

(О.Логвиненко )


Михайло Михайлович Коцюбинський народився 17 вересня 1864 року в місті Вінниця в родині чиновника. Початкову освіту здобув у Барській школі. Протягом 1876-1880 років навчався в Шаргородській духовній семінарії. Мріям Коцюбинського про гімназію та університет через складні родинні й матеріальні обставини здійснитись не судилося, брак системних знань довелось надолужувати за допомогою самоосвіти. Письменник цікавився громадським життям, захопився ідеями народовольців, за участь у нелегальному русі потрапив під поліційний нагляд.





1891 року Михайло Коцюбинський склав іспит на право працювати народним учителем. Після нетривалого періоду вчителювання він обіймав посаду співробітника Одеської філоксерної комісії, що займалась організацією боротьби зі шкідником винограду - філоксерою. Працюючи в комісії, письменник з 1892 до 1896 роки проживав у Бессарабії та в Криму. Обізнаність із життям молдавського та кримсько - татарського народів позначились на тематиці його творів. На початок роботи в комісії припадає зближення  Коцюбинського з послідовними, "свідомими" українцями на противагу старшому поколінню так званих українофілів, схильних до співпраці з колоніальною адміністрацією.
Подолавши в 1896 - 1897 роках хворобу, письменник нетривалий час був  співробітником Житомирської газети "Волинь", а в 1898 році пересилився до Чернігова, де працював у земській управі. Одночасно він брав активну участь у культурному житті міста, влаштовував літературні вечори, що дістали назву "літературні суботи", підтримував письменників-початківців.



У 1900-х роках стан здоров'я Михайла Коцюбинського значно погіршився. Сухоти та хворе серце змушують його виїздити на лікування до Італії. Завдяки пенсії, що надало письменникові "Товариство прихильників української літератури, науки і штуки", він дістав можливість залишити обтяжливу роботу в земстві. Проте загострення хвороби не дозволило повністю переключитись на літературну працю. Помер письменник 25 квітня 1913 року , похований у Чернігові. 
До перших літературних спроб Михайло Коцюбинський вдавався ще у двадцятилітньому віці, пізніше навчаючись у семінарії, писав вірші та прозу. У 80-90 -х роках письменник пройшов складний шлях удосконалення літературної техніки. Певний час його проза ще лишалась у стильових  межах етнографічного реалізму  з його увагою до селянських тем та побутописанням, водночас у ній увиразнилась чітка тенденція до посилення психологізму. У цей час автор написав цікаві оповідання для дітей: "Харитя", "Ялинка", "Маленький грішник", звернувся до морально-етичної та соціальної проблематики у творах "На віру", "Пятизлотник", "Хо", "Для загального добра", "Дорогою ціною", "Тіні забутих предків", "Fata Morgana", "Intermezzo".


Коментарі