Творці слов'янської писемності.


Щорічно 24 травня згідно з Указом Президента від 17 вересня 2004 року всі слов'янські країни вшановують пам'ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія - просвітителів, які відіграли визначну роль у становленні й розвитку слов'янської писемності і культури, покровителів Європи. Вони дали поштовх для розвитку східнослов'янської писемності, перекладаючи церковнослов'янською мовою богослужебні книги та Євангеліє, відкриваючи при церквах школи. Вони також упорядкували слов'янський алфавіт, заклали основи для подальшого удосконалення кирилиці, якою як національним алфавітом сьогодні користуються понад 250 млн. людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма.


Кирило (827-869) і його брат Мефодій (815-885) народилися в македонському місті Фессалоніки (тепер Салоніка, Греція) в сім'ї воєноначальника. За походженням болгари. Якщо Кирило був стовідсотковим гуманітарієм - здобув освіту при імператорському дворі Константинополя, а згодом працював патріаршим бібліотекарем і викладав філософію, а потім перебував, навіть, на дипломатичній службі, то Мефодій спочатку був військовим, а потім - ченцем.


Згодом брати об'єдналися в просвітницькій діяльності - перекладали слов'янською мовою богослужебні книги, самі писали оригінальні твори, відкривали при церквах школи, готували учнів. 
Здобутки рівноапостольних Кирила і Мифодія стали тим культурним підгрунтям, з якого поширилося християнство.
Наш спільний обов'язок не лише дбати про історико-культурну спадщину, а й забезпечувати розвиток сучасної креативної культури. Утверджуймо імідж високоосвіченої нації та плекаймо неоціненний скарб - нашу мову, адже лише любов до власної історії, примноження культурної спадщини свого народу є основами морального та духовного розвитку суспільства.


Коментарі