Європейська мрія


День Європи - свято, що відзначається 5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом, а також в Україні щорічно у третю суботу травня з 2003 року. 
У 1964 році відбулося перше визнання Дня Європи у Раді Європи. Надалі свій власний Європейський день почав святкуватись на відзначення декларації Шумана 1950 року. Разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, День Європи є символом Європейського Союзу як політичної сили.



Європейський Союз є економічним та політичним союзом, який включає 27 незалежних держав-членів, що розташовані в Європі та веде свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля та сталі (ЄСВС) і Європейської економічної спільноти (ЄЕС), які складались з шести країн у 1957 році. У наступні роки територія Європейського Союзу була збільшена за рахунок включення нових держав-членів, одночасно збільшуючи свою сферу впливу шляхом розширення політичних повноважень. У сучасному вигляді існує на основі Маастрихтського договору, підписаному 7 лютого 1992 року і чинному з 1 листопада 1993 року. Останній значний перегляд конституційних принципів Європейського Союзу був затверджений у Лісабонській угоді, яка набула чинності у 2009 році. 


Юридично в Європейському Союзі не виділено столиці, але де-факто таким є місто Брюссель, в якому базуються більшість інституцій Європейського Союзу.


Європейський Союз діє через систему незалежних наднаціональних інституцій та спільно узгоджених рішень держав-членів. Найважливішими інституціями Європейського Союзу є: Європейська комісія, Рада Європейського Союзу, Європейська рада, Суд Європейського Союзу, Європейський центральний банк та Європейський парламент. який обирається кожні 5 років громадянами Європейського Союзу.


У Європейському Союзі діє єдиний ринок через стандартизовану систему законів, що діють у всіх державах-членах. У Шенгенській Зоні (до складу якої входять 22 держави-члена та 4 держави, що не є членами Європейського Союзу) паспортний контроль скасовано. Політика Європейського Союзу спрямована на забезпечення вільного руху людей, товарів, послуг та капіталу, законодавчих актів про спільні питання справедливості та підтримки спільної торгової політики, сільського господарства, рибальства та регіонального розвитку. Єврозона (валютний союз) була заснована у 1999 році і вступила в повну силу у 2002 році, коли були введені в обіг монети та банкноти Євро. 
Європейський Союз має постійні дипломатичні місії по всьому світу та офіційно представлений в ООН, Світовій організації торгівлі (СОТ), "Великій Сімці" та "Великій двадцятці".


Коментарі