Усе життя - театр


Міжнародний день театру відзначається щорічно з 1962 року. Започаткований у Відні на 9-му конгресі Міжнародного інституту театру (МІТ) при ЮНЕСКО в 1961 році. Цей день став справжнім святом не тільки для майстрів сцени  - це свято мільйонів  глядачів. Перші театри з 'явились в Індії, згодом в Китаї, а в Х столітті було закладено зачатки Європейського театру. Слово "театр" походить від грецького "theatron" і означає місце для  видовищ, а також місце, призначене для показу  драматичних  творів мистецтва перед публікою.

Пропонуємо Вам ознайомитись з цікавими фактами про найвідоміші театри світу:


Сьогодні Ла Скала по праву вважається одним із найвідоміших театрів світу. Це перше після Міланського собору, що оглядають туристи по прибутті в Мілан. Під час будівництва фундаменту під землею знайшли мармурову плиту з зображенням давньоримського лицедія Пілада, що будівельники сприйняли як знак згори.
Багато видатних опер виникло з призначенням постановки саме на сцені Ла Скала. В театрі Ла Скала співали й видатні українські співачки та співаки - Соломія Крушельницька, Євгенія Зарицька, Марія Стефюк, Вікторія Лук'янець, Лев Сибіряков. 


Провідний театр світу та найвідоміший в Парижі та й у цілій Франції загалом - Гранд-опера. У 1669 році Людовик XIV дав згоду на заснування оперного театру поетові П'єру Перрену і композитору Роберту Камберу. Протягом століть театр кілька разів міняв назву і місце розташування, поки в 1862 році не опинився в IX окрузі Парижа, в будівлі, збудованій в 1875 році архітектором Шарлем Гарньє.


За кількістю вистав з Віденською оперою не в змозі зрівнятися жоден з інших оперних театрів. Впродовж 285 днів у році в цій будівлі ставляться близько 60 опер. Щороку за тиждень до першого дня Великого католицького посту тут проходить Віденський бал - захід, занесений в список нематеріального культурного багатства, що охороняється ЮНЕСКО.


Саксонська державна опера Дрездена, більш відома як опера Земпера (на честь архітектора Готфріда Земпера) вперше прийняла відвідувачів 12 квітня 1841 року. Сьогодні фасад будівлі прикрашають скульптури з античної та німецької міфології і літератури, а також статуї великих драматургів.


Одеський національний академічний театр опери та балету - найстаріший оперний театр України. Найкращий театр Одеси та України на момент побудови.
Будинок зведено 1887 року під керівництвом архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера у стилі віденського бароко. Архітектура глядацього залу витримана в стилі пізнього французького рококо.
Унікальна акустика підковоподібного залу дозволяє доносити навіть шепіт зі сцени в будь-який куточок залу.


Коментарі