Майстер художнього слова


Володимир Кирилович Малик (справжнє прізвище - Сиченко; 21 лютого 1921, Новосілки - 31 серпня 1998, Лубни) - український письменник, автор пригодницьких та історичних творів. Багато його творів перекладено іноземними мовами. 


За романи "Посол Урус-шайтана", "Шовковий шнурок" та "Князь Кий" Володимир Малик був удостоєний літературної премії Лесі Українки 1983 року.
Народився Володимир Кирилович Малик 21 лютого 1921 року в селі Новосілки Макарівського району на Київщині в селянській родині. В сусідньому селі Ясногородці закінчив середню школу, а в 1938 році вступив на філологічний факультет Киїського університету. Тоді ж почав складати вірші.
Незабаром розпочалася важка, багаторічна війна з фашистами. Навчання довелось перервати. Молодий студент пішов у народне ополчення, працював на оборонних редутах під Києвом та Харковом, був поранений. Потім Володимира Малика було вивезено до Німеччини, де йому в концентраційних таборах протягом двох років довелось пережити невимовні муки, голод, загрозу смерті. І лише в жовтні 1945 року вдалось повернутись на Батьківщину.
Після війни Володимир Кирилович Малик працював у Ясногородській школі. Закінчивши заочно університет у 1950 році, молодий вчитель переїхав з Київщини на Полтавщину, до міста Лубни. Саме тут, у цьому історичному місті, найбільше захотілося Володимирові Малику своїми творами наблизити події далекого і героїчного минулого до сучасників, розповісти про народних звитяжців, людей особливого героїзму. 


Володимир Малик глибоко знайомився з історичною літературою, засиджувався в архівах, виїжджав на місця, де колись жили його майбутні герої: на Поділля, в гості до нащадків Кармалюка; в Карпати до спадкоємців Довбушевих традицій; збирав народні перекази. І почали одна за одною виходити з-під його пера казки-легенди для молодших читачів "Чарівний перстень", "Месник із лісу", "Воєвода Дмитро", "Микита Кожум'яка", "Червона троянда".
У літературному доробку письменника є відомі пригодницькі повісті для читачів середнього шкільного віку, а саме: "Чорний екватор", "Двоє над прірвою", "Слід веде до моря". Успішно працював письменник і в галузі прози. У його доробку повісті "Новачок", "Дві перемоги".


Найбільше Володимира Малика знають як автора історичних романів. Серед них найпопулярніші тетралогія "Таємний посол", романи "Князь Кий", "Чумацький шлях", "Горить свіча", "Князь Ігор. Слово о полку Ігоревім".
Володимир Кирилович Малик відомий як літературний критик. Його перу належить низка рецензій на твори українських прозаїків. У творчій спадщині Володимира Кириловича Малика є добротна книжка - літературно-критичний нарис "Олесь Донченко" (1971 р.). Це видання присвячене життю та творчості старшого побратима та земляка Володимира Малика, одному з фундаторів української літератури для дітей Олександру Донченку, який тривалий час жив і працював у Лубнах на Полтавщині (куди 1953 року переїхав з Київщини Володимир Малик).


У житті письменник був чесною, скромною та доброю людиною. Багатьом початківцям допомагав порадами, вивів на широкий літературний шлях. Все своє життя письменник прожив гідно, у великих творчих та плідних трудах. 


Тематика творів Володимира Малика досить різноманітна. Так, у повісті "Чорний екватор" (1960 р.) розповідається про повстання народу Кенії проти англійських колонізаторів у 1952-1956 роках, повість "Слід веде до моря" (1975 р.) присвячена сучасній школі, а повість "Двоє над прірвою" (1983 р.) - боротьбі радянської молоді проти нацистів в роки Другої світової війни.
Помер Володимир Кирилович Малик 31 серпня 1998 року.

Коментарі