Захисти себе від СНІДу (Всесвітній день боротьби зі СНІДом)


1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Презентуємо виставку "СНІД - боротьба триває", ознайомившись з якою можна більше дізнатися про СНІД та способи його запобігання.




СНІД (Синдром набутого імунодефіциту) вперше було зафіксовано в США в 1983 році. Функціонування вірусу імунодефіциту людини в організмі впливає на імунну систему так, що деякі інфекційні хвороби (так звані ВІЛ-асоційовані) призводять до смерті людини.
1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я вперше відзначався Всесвітній день боротьби зі СНІДом (англ. "World AIDS Day"). Це відбулося після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.
Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом - звернути увагу суспільства на цю проблему.
СНІД  є однією з найактуальніших проблем сучасного світу, тому цій темі присвячуються конференції та демонстрації щодо його профілактики. 
За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилося. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилася на 20%. Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, серед дорослого населення він становить 1,1%. Щодня в Україні реєструється 48,5 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. Також в Україні зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок. 
Джерелом інфекції є безпосередній носій ВІЛ. Зараження можливе у таких випадках:
- при статевому контакті з інфікованим незалежно від статевої орієнтації;
- при кровообміні з інфікованим (у тому числі при ін'єкційному вживанні наркотиків, пересадці органів інфікованої людини здоровій);
- при вигодовуванні грудним молоком інфікованою матір'ю малюка.
ВІЛ не передається у таких випадках:
- через обійми або поцілунок (проте ВІЛ може передатися, якщо в слині є домішки крові, а у партнерів є відкрита рана в ротовій порожнині);
- через рукопотискання;
- через кашель та чхання;
- при проживанні в одній квартирі, використанні спільної ванни або туалету, спільного посуду для їжі, користування спільним басейном;
- через укуси комах;
- при використанні спільного телефону;
- через піт або сльози, якщо в них немає домішок крові.


Пропонуємо Вам ознайомитись зі способами запобігання інфікуванню ВІЛ:
- використання індивідуальних стерильних голок і шприців для ін'єкцій;
- стерилізація обладання для ін'єкцій, пірсингу, татуювань;
- утримання від статевих контактів;
- постійний статевий партнер, який має ВІЛ-негативний статус;
- взаємне зберігання вірності;
- використання презервативів;
- антиретровірусне лікування матері під час вагітності та пологів;
- кесарів розтин;
- штучне вигодовування.
Учені не втрачають надії, деякі навіть упевнені, що медикаменти, спроможні перемогти ВІЛ, неодмінно з'являться в найближчі роки. Що ж до вакцини масового застосування, то, за їхніми прогнозами, вона з'явиться вже в нашому столітті. А поки що всі зусилля науковців і громадськості треба спрямувати на профілактику СНІДу - такі перспективи на найближче майбутнє.
А ми маємо пам'ятати: здоровий спосіб життя, чистота у взаєминах - найкращі методи профілактики СНІДу.





Коментарі