Годину трагічну вшануємо разом (День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій)

 

З 2000 року в четверту суботу листопада в Україні відзначається "День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій". 
Презентуємо виставку "Свіча пам'яті", ознайомившись з якою можна дізнатися про геноцид українського народу та ушанувати пам'ять жертв голодоморів. 




Голодомор 1932-1933 років - акт геноциду українського народу у 1932-1933 роках шляхом створення штучного масового голоду. Кількість людей, які загинули від голоду, оцінювалась деякими істориками в 3,941 млн. у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці, та склав 6,122 млн. втрат ненародженими. Спланована конфіскація врожаю зернових та усіх інших продуктів харчування у селян представниками радянської влади впродовж Голодомору 1932-1933 років безпосередньо призвела до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах, при цьому радянська влада мала значні запаси зерна в резервах та здійснювала його експорт за кордон під час Голодомору, забороняла та блокувала виїзд голодуючих поза межі Української СРР, відмовлялася приймати допомогу для голодуючих з-за кордону.
Згідно зі свідченням Федора Коваленка з села Лютенька Гадяцького району Полтавської області, які зафіксовані в тритомнику свідчень, виданих у 1990 році Комісією з українського голоду 1932-1933 років в Конгресі США: "В листопаді і грудні 1932 року забрали все зерно, картоплю, все забрали, включно квасолю і все, що було на горищі. Які дрібні були сушені груші, яблука, вишні - все забрали".
Не всі селяни гинули від голоду на початку, коли заготівельники викачували весь хліб, оскільки навіть в найбідніших селянських господарствах залишалися інші продукти харчування. Картина змінилася, коли держава вдалася до конфіскації продуктів харчування у всіх "боржників", тобто влада здійснила щодо "боржників" терор голодом. Саме конфіскація всього продовольства спричинила переростання голоду в голодомор.   

Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку "Свічка пам'яті" в Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних держав, парламентів та міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські і культурні діячі, свідки Великого Голоду.
До 2008 року церемонія відбувалася перед пам'ятним знаком на Михайлівській площі, однак після відкриття Меморіалу жертв голодомору була перенесена туди.


О 16 годині оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція "Запали свічку". Всі охочі несуть свічки до пам'ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.



Коментарі