Наймиліше і вічно молоде


Щедра земля і сприятливий клімат зумовили заселення людьми території нинішнього міста Вінниці з прадавніх часів. Започаткування літопису Вінниці з 1363 року пов'язане з намаганнями Великого Литовського князівства утвердити своє володарювання на Поділлі після розгрому татаро-монголів. Історія міста є невід'ємною від історії українського народу, який завжди боровся за право бути володарем своєї землі. Нелегко жилося нашим предкам під час міжусобних війн у Литовському князівстві, 30 спустошливих нападів татар зазнала Вінниця з 1400 до 1569 роки. Але й за цих важких умов місто розвивалось як економічний і культурний осередок. Зі спорудженням у 1558 році нової фортеці на острові Кемпа виникло "Нове місто" на правому березі Південного Бугу і продовжило розвиватись "Старе місто" на лівому. 
За Люблінською унією Вінниця входила до складу Польщі і з 1598 року була центром Брацлавського воєводства. Про її відчутну роль у господарському житті краю засвідчують надані у 1580, 1593 і у 1634 роках привілеї безмитної торгівлі на всій території польсько-литовської держави і утвердження Магдебурзького права.
Визначальною подією 17 століття в історії міста був розгром польського війська у березні 1651 року козацькими полками під проводом славетного Івана Богуна. У 1643 та 1653 роках Вінницю відвідував Богдан Хмельницький.
Після приєднання Правобережної України до Росії і утворення Подільської губернії у 1797 році місто стає центром Вінницького повіту, на початку 1798 року у ньому затверджено "Городовое положение". За цих часів помітне поступове зростання міста, і в 1860 році у ньому вже налічувалось 10 тис. жителів, 5 шкіл, лікарня, 190 крамниць. Працював театр.



Важливим стимулом подальшого розвитку міста стало будівництво Києво-Балтської залізниці та відкриття залізничного сполучення Козятин - Здолбунів, завдяки чому відкрились можливості безпосередніх зв'язків з Києвом, Одесою, Москвою, Петербургом, а також Польщею. За останні 40 років XIX століття Вінниця зросла майже у три з половиною рази. Їй належало перше місце в Подільській губернії за розміром товарообігу.
Відчутно змінювалось місто на початку XX століття. У 1912 році відкрито трамвайне сполучення Замостя з центром міста, завершено будівництво суперфосфатного заводу.
З 1914 року Вінниця стає адміністративним центром Подільської губернії.
У 1923 році місто стає центром округу, а з 1932 року і до нинішнього часу - адміністративним центром утвореної Вінницької області.
У 1972 році у місті утворено три райони.
Вінниця є одним з найбільших міст Правобережної України, найбільшим містом Центральної України, адміністративним і територіальним центром Вінницької області. Місто є одним з найпривабливіших в Україні місць для інвестування, з промисловим і високим науковим потенціалом, розвиненою транспортною інфраструктурою, банківською системою і сприятливим підприємницьким кліматом. Загальна площа Вінниці складає 68,68 км2, населення - 371,4 тисяч осіб (станом на 2012 рік).






Сьогодні Вінниця активно розвивається і як освітній та медичний центр. Місто відоме своїми медичним, технічним, педагогічним та аграрними університетами. Освітня система включає: 13 вищих навчальних закладів, 40 загальноосвітніх (37 з яких належить місту), 55 дошкільних (47 з яких належить місту) та 3 позашкільних навчальних закладів. Система охорони здоров'я у місті представлена майже 40 лікувально-профілактичними та медичними установами, з яких 15 перебувають у власності міста Вінниці. Місто має розвинену мережу приватних медичних закладів.






Вінниця є і культурною столицею Поділля. 139 різноманітних культурних установ пропонують широкий спектр заходів і подій. Головною визначною пам'яткою міста є сквер з Водонапірною вежею та найбільший в Україні музичний фонтан. Серед інших пам'яток міста - Музей-садиба видатного хірурга М. І. Пирогова, Будинок А. А. Брусилова, Будинок-музей М. М. Коцюбинського.





Сьогодні Вінниця є чудовим, європейським, сучасним містом. Це місто зі своїми традиціями, звичаями, побутом та культурою. Тут переплилися і прижились культурні цінності різних народностей. Серця вінниччан переповнює радість і гордість за місто, яке стало нашою затишною домівкою.

З нагоди Дня міста колектив нашої бібліотеки вітає вінниччан з Днем міста. Бажаємо міцного здоров'я, родинного затишку та успіхів у всіх починаннях. Хай мир, добробут, суспільна злагода, взаємна повага та довіра панують у нашому місті! 

Коментарі