Преображення Господнє


Преображення Господнє - одне з дванадцяти найбільших християнських свят. Цього дня Христос відкрив апостолам таємницю Своєї смерті та воскресіння і з'явився перед ними у осяйному вбранні - преображений. В Євангеліях описане таємниче преображення (перетворення), явлення Божественної величі й слави Христа на горі Фавор.


За Матвієм, Марком та Лукою, одного дня Ісус узяв із собою трьох апостолів: Петра, Якова та Івана, - і привів їх на "високу гору" Фавор. Там на їхніх очах він "переобразився": його вбрання стало сліпучо білим, а обличчя засяяло, мов сонце. Біля нього, уособлюючи Закон і пророків, з'явилися Мойсей та Ілля. Світла "ясна" хмара огорнула їх, а голос із тієї хмари промовив: "Це - мій улюблений Син, що я його вподобав: його слухайте". Розповідь про преображення подається між двома повідомленнями Ісуса про близьку смерть і воскресіння. Присутність Мойсея та Іллі поруч з Ісусом означає зв'язок між старим і новим Завітом. Світло, що переображує Ісуса, є водночас відображенням божественної слави (як у випадку з Мойсеєм на горі Синай) і передвістям його воскресіння.
В Україні Свято Преображення Господнього частіше називають святом Спаса, а також, Другий Спас. І хоч воно припадає на Успінський піст (піст на честь Успіння Пресвятої Богородиці), однак вірянам можна вживати рибу, олію та вино.
Цього дня у церкві святять яблука, сливи, виноград та інші плоди. Після освячення є звичай обмінюватися яблуками так само, як обмінюються яблуками на Великдень. Яблуками й іншими плодами також обдаровують бідних, щоб і до них прийшло свято.




Коментарі