Коли зупиняється мить...


Що таке фотографія і навіщо вона потрібна? Слова "фото", "фотографія" походять від грецьких слів "світло" і "пишу". Фотографія це результат процесу фотозйомки, завдяки якому можна запам'ятати швидкоплинну мить у віках.
Фото і фотографія - це результат перенесення зображень об'єктів на папір або цифровий носій за допомогою світла і різних фізичних і хімічних процесів.
Навіщо потрібна фотографія? Чому фотографія та фото такі популярні? Фото і фотографія необхідні для створення сімейного архіву спогадів кращих і найщасливіших моментів у житті. Фотографія допомагає людям подумки повернутися у минуле. Весільні фото навіюють спогади про весілля, одруження або вінчання.





Офіційно роком народження найменування "фотографія", слова "фото" є 1939. Яка буває фотографія? Фото буває чорно-білим і кольоровим. Природньо, що кольорова фотографія виглядає більш життєво і привабливо. Зате чорно-біла фотографія допомагає підкреслити урочистість моменту.
Фотографія буває пейзажна та художня, портретна і повсякденна, репортажна та ін. До речі, фотогенічність людини визначається зовсім не її красою, а скоріше навпаки, різкістю ліній особи. Чим більше різких вигинів на обличчі людини, тим воно ефективніше виглядає на фотографії, і тим краще воно запам'ятовується, сильніше врізається в пам'ять.

Зараз пропонуємо Вам ознайомитись з цікавими фактами про фотографію:



Першу у світі фотографію зробив Жозеф Ньєпс в 1826 році. Зображення на фото - це вид з вікна, який відкривається з однієї з кімнат будинку фотографа.



Перша кольорова фотографія була зроблена в 1861 році Джеймсом Максвелом, відомим британським фізиком. Але широкого поширення метод Максвела не отримав через свою складність. Кольорова фотографія стала масовою лише в середині наступного століття. Правда, кольорові знімки робилися і раніше, приблизно з 1840 року: їх просто-напросто розфарбовували вручну акварельними фарбами.



Найдорожча фотографія в світі - це "Рейн II" німецького майстра Андреаса Гурскі. Вона пішла з аукціону за рекордну суму в 4,3 мільйона доларів.



Перша фотографія нашої планети, повністю освітленої Сонцем, була зроблена екіпажем американського космічного корабля "Аполлон-17" в 1972 році. Цікаво, що цей знімок, пізніше названий "Синій мармур", використовується в більшості сучасних фільмів, якщо потрібно показати вид Землі з космосу.



Найвідоміша фотографія Альберта Ейнштейна - це та, на якій він зображений з висунутим язиком. Цікаво, що вона не є постановочною: просто Ейнштейну набридло, що в його день народження фоторепортери постійно просили посміхнутися в камеру, і він вирішив злегка похуліганити. Що ж, хуліганство вдалося - зараз цей знімок геніального фізика є однією з найбільш впізнаваних фотографій у світі. 



Під час окупації Франції нацистами Едіт Піаф часто співала в таборах для військовополонених. Там вона фотографувалася на пам'ять з офіцерами вермахту і ув'язненими. Потім в Парижі з групових фотознімків вирізалися портрети полонених, роздруковувалися і вклеювалися фальшиві документи. Після цього Едіт повторно давала концерти в таборах і потайки передавала підроблені паспорти і "аусвайси" в'язням. За допомогою цих документів багато бранців зуміли зробити вдалі втечі.



Першою камерою, що нагадує сучасні цифрові "зеркалки" є SonyMavica, випущена в 1981 році. Вона мала розширення в 570х490 пікселів і обладнувалася змінними об'єктивами. Правда, самі розробники називали цей пристрій не фотоапаратом, а статичною відеокамерою, тому вона забезпечувала лише розкадрування статичних зображень, а не їх постійний потік.



Перше "Селфі" в історії зробив американський фотожурналіст Меттью Б. Бредді, який творив в середині XIX століття.
Ще один дуже цікавий факт про фотографії: виявляється, брати Люм'єр є не тільки винахідниками кінематографа, але й піонерами кольорової фотографії! У 1903 році вони запантентували автохромний процес створення знімків, який був єдиним масовим способом отримання кольорових фотографій до 1935 року.



Компанія Canon одного разу випустила рекламний постер, на якому був зображений термінатор з механічим оком, яке світиться зеленим світлом, а не червоним, як в оригіналі. Таким кумедним чином фірма вирішила просувати фотоапарат, в якому була вирішена проблема "ефекту червоних очей". 

Коментарі