День пам'яті святого пророка Іллі


Свята Церква вшановує сьогодні найбільшого серед старозавітних пророків - пророка Божого Іллю, ревного проповідника віри, безстрашного викривача людських пристрастей і пороків. Пророк Ілля був ревним поборником істинної віри і благочестя. Він викривав правителів і народ, які ухилились в язичництво. Палкими були проповіді й заклики пророка Іллі.
Ілля народився у м. Фесфії (Тесвії) Галаадській за 900 років до Різдва Христового. Ім'я, яке батьки дали синові (Ілля означає "міць Господня") визначало все його життя. З малих літ він присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві й суворому пості. О тій порі царем Ізраїлю був Ахав, який закликав людей поклонятися ідолам (Ваалові). Прихильницею ідолопоклонства була й цариця Єзавель. Серед тих ізраїльських сміливців, як виступали проти цього був Ілля. Він ревно молився, закликав покаятися і повірити в Єдиного Бога.
Ілля прийшов до Ахава і від імені Божого оголосив йому: "За твоє нечестя в ці роки не буде ні дощу, ні роси, хіба що за моєю молитвою". Так і сталося. Почалася страшна посуха; навіть трава вигоріла, і настав голод. Ілля, з волі Божої, оселився в пустелі біля одного струмка, куди ворони приносили йому хліб і м'ясо, а воду він пив із струмка.
Коли струмок висох, Бог повелів пророкові йти в язичницьке місто Сарепту Сидонську до однієї бідної вдови і жити в неї. У цієї вдови, яка мешкала зі своїм сином, залишилася лише одна жменька борошна і трохи олії. Прийшовши в Сарепту, Ілля повелів їй спекти для нього корж і обіцяв, що борошно та олія не будуть зменшуватися, доки не дасть Господь дощу на землю. Жінка повірила пророкові Божому і зробила так, як він сказав їй. Борошно та олія у неї не зменшувалися. Невдовзі у цієї вдови син захворів і помер. Пророк Ілля тричі помолився над ним Богу, і хлопчик ожив.
Ілля зазнав чимало переслідувань від ідолопоклонників. Іконописці зображають Іллю під час вознесіння - на вогненній колісниці, запряженій четвіркою крилатих коней, що возноситься в небеса.
Під час земного життя Ісуса Христа, пам'ятаючи про чудеса Іллі, юдеї сприймали сина Божого за пророка. А в час Преображення Господнього на горі Фавор Ілля разом з Мойсеєм розмовляли з Господом. В тропарі свята Ілля трактується як "Ангел тілесний, твердиня пророків, другий предтеча Христового пришестя..."
Ілля - важлива фігура в Православній духовності.
Св. Ілля шанується і є зразком для наслідування:
- його дива, наприклад, бесіда з Богом;
- його аскетизм, тобто, забраний Богом, щоб жити в пустелі, їв тільки їжу, принесену воронами;
- його пророцтво, наприклад, слухаючи Бога пророкував, щоб денонсувати правителів за їх несправедливість, їх невірність, і їх гніт людей;
- його здійснені дива, наприклад, забезпечив їжею під час голоду, воскресив небіжчика;
- його турбота про бідноту, вдів і сиріт;
- його взяв, живим, на небеса Бог у вогненній колісниці;
- його зустріч з Месією в священному Преображенні.
День святого пророка Іллі відзначається 2 серпня. 





Коментарі