Співець української душі



Микола Васильович Гоголь народився в селі Сорочинці Полтавської губернії в небагатій поміщицькій родині 1 квітня 1809 року.  З нагоди Дня народження письменника колектив бібліотеки підготував книжкову виставку "Таємничий загадковий Гоголь", яка відображає життєвий та творчий шлях Миколи Васильовича Гоголя.


Раннє дитинство Миколи Васильовича Гоголя минуло в родовому селі Василівка (Яновщина) неподалік Диканьки. Значний вплив на хлопчика мала бабуся з боку батька - Тетяна Семенівна, яка навчила його малювати, читати, писати. 


Справжню освіту Микола Васильович Гоголь здобув упродовж 1821-1828 років в елітній Ніжинській гімназії вищих наук, яку порівнювали з царскосільським ліцеєм. Микола Васильович Гоголь був учнем із доволі слабкими знаннями з усіх предметів, крім російської словесності і малювання. Проте його вабив аматорський гімназійний театр, де він грав комедійні ролі, які йому вдавались найкраще. У віці 15-16 років Микола Васильович Гоголь серйозно взявся за прозу. 


Завершивши навчання в гімназії, письменник у 1828 році вирушив у давно омріяний ним Петербург. Там він служив чиновником, але був розчарований, оскільки коштів на існування не вистачало. Перша повість Миколи Васильовича Гоголя "Басаврюк" вийшла в 1830 році в журналі "Вітчизняні записки". Поступово він став зав'язувати знайомства з літературним гуртком Петербурга. 



Він починає спілкуватись з Дельвігом, Пушкіним та Жуковським. Поступово з'являлися у пресі нові роботи Миколи Васильовича Гоголя. Серед них "Вечір  напередодні Івана Купала","Сорочинська ярмарка","Майська Ніч". 



Першим великим літературним успіхом стали "Вечори на хуторі біля Диканьки". В цих оповіданнях автор неймовірно яскраво зобразив український побут з використанням веселощів і тонкого гумору. У 1833 році письменник присвятив себе викладацькій діяльності і вже через рік був призначений помічником професора на кафедрі історії Петербурзького університету. 



В цей період він зайнявся вивченням історії України, що потім лягло в основу задуму "Тараса Бульби" (1835). Усвідомлюючи всю силу театру, Микола Васильович Гоголь зайнявся драматургією. 



Твір Миколи Гоголя "Ревізор" було написано в 1835 році, а в 1836 році цей твір було вперше поставлено на сцені. Через негативну реакцію публіки на постановку твору "Ревізор", письменник залишає країну. 




Микола Васильович Гоголь поїхав до Швейцарії, відвідав Париж, де завершив свій твір "Мертві душі", сюжет якого йому підказав Олександр Сергійович Пушкін. У 1841 році, після повернення до Росії, в друк виходить перший том "Мертвих душ", за який письменник зазнав жорстоких переслідувань. У другому томі відбилася духовна криза, що охопила письменника на той час. Незабаром душевний стан Миколи Васильовича Гоголя погіршився. 4 березня 1852 року письменник помер, а за тиждень до цього спалив другий том "Мертвих душ" та всі свої рукописи. Похований письменник на Новодівочому кладовищі у Москві.


Коментарі