Мандрівка у світ Івана Котляревського

 


9 вересня 1769 року народився український письменник, основоположник сучасної української літератури та громадський діяч Іван Петрович Котляревський. Його поема "Енеїда" 1798-го року стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою. Саме це і започаткувало новий етап формування української літературної мови.
Сьогодні в бібліотеці відбувся літературний огляд творів класика української літератури Івана Петровича Котляревського "Енеїда" (до 225-річчя написання твору) та "Наталка Полтавка" (до написання 185-річчя твору). 
Діти  актуалізували знання про життєвий та творчий шлях письменника, ознайомились з поемою "Енеїда", вихід якої став епохальною подією у культурному житті України. Це була перша друкована українська книга, написана живою народною мовою. Вже 225 років українці щиро сміються над пригодами Енея, троянця в козацьких шароварах і жупані, "парубка моторного", що змушений був покинути сплюндрований ворогами рідний край і шукати нової вітчизни. Поема "Енеїда" започаткувала нову добу українського письменництва, стала національною гордістю народу, принесла світову славу її автору.
Учасники заходу обговорили всесвітньо відому п'єсу Івана Петровича Котляревського "Наталка Полтавка", в якій йде мова про кохання бідної селянської дівчини, що відстоює своє право на щастя. Головні герої твору - це прості люди, працьовиті, з високою людською гідністю, з відкритою поетичною душею. 





Коментарі