Тетяна – покровителька студентів


    Напередодні свята у бібліотеці був проведений вечір "Тетяна – покровителька студентів", присвячений Тетяненому Дню: 25 січня, відзначають відразу два свята – Тетянин день і День студента. 

    Тетянин день  християнське свято і улюблений день всіх студентів, який учні почали відзначати з XVIII століття. Свята Тетяна вважається покровителькою студентів і педагогів.

Історія Тетяниного дня

    Свята Тетяна жила в Римі в епоху зародження християнства. З дитинства вона вірила в Бога і хотіла присвятити життя служінню йому. У дорослому віці дівчина стала служницею в церкві, допомагала хворим, вагітним, брала участь в обряді хрещення.

    Покровителькою всіх студентів Свята Тетяна стає з XVIII століття, саме 12 січня 1755 року, в Тетянин день, імператрицею Єлизаветою Петрівною було схвалено прохання Івана Шувалова про відкриття першого університету. Вже 23 січня 1755 року університет почав свою роботу, а за кілька років серед університетських будівель з’явилася і церква Святої Тетяни, а мученицю стали називати покровителькою всіх учнів.

    Закінчення зимової сесії на той час припадало якраз на 25 січня, тому свято Тетяни всі студенти завжди відзначали бурхливо і весело.

    Тетянин день має кілька назв: Бабин кут, Солниш, Тетяна, Тетяна Водохресна. З давніх-давен про свято говорили так: “Тетяна і коровай пече, і доріжки по річці б’є, і хоровод веде!”.

Прикмети для студентів

    Студенти цей день відзначають особливо шумно, по студентській традиції, в день студента не можна навіть доторкатися до конспектів з лекціями.

    Вважається, що в це свято на останній сторінці заліковки потрібно намалювати будиночок з трубою, чим довше буде дим, тим легше і успішніше навчання в новому році.

Народні прикмети на Тетянин день

    У народі вважають, що дівчинка, яка народилася 25 січня буде відмінною господинею і дружиною.
    Якщо на Тетяну морозний і сонячний день – буде хороший урожайний рік.
    Якщо в цей день іде сніг – літо буде дощове і холодне.








Коментарі