Волонтер: людина честі.


 5 грудня Україна та світ відзначають Міжнародний день волонтера. Свято було засновано ще у 1985 році за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН. В сучасній Україні волонтерський рух розпочався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня  2003 року постановою Кабінету Міністрів.
Вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках ХХ століття. Після Першої світової  війни у 1920 році у  Франції під Страсбургом, був реалізовавий перший волонтерський проєкт за участі німецькаї і французької молоді в рамках, якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в місцях найбільш запеклих боїв французькими військами. Пізніше цю естафету підхопила Індія, і рух поширився світом. У 1987 році в світі налічувалось 80 мільонів  волонтерів, на початок ХХІ ст.- понад 100 мільйонів.


Волонтерство закладено в генетичному коді українців. Багата традиціями культуранашого народу завжди давала настанови, щодо способу життя в українському суспільстві, звичаї ставали законами, якими керувались люди щодня. Одним із них було побратимство - духовне споріднення та взаємодопомога, що забеспечувало допомогувскруті часи.Саме революція Гідності дала поштовх  розвитку волонтерського руху в нинішній  Україні. Люди жертвували усім: часом, грішми, часто здоров'ям. Велечезний тягар турбот винесли на собі вололонтери з російським окупантом .
Волонтери добровільно йшли на фронт, збирали допомогу, везли на передову все,що могли,починаючи зі шкарпеток і закінчуючи телевізорами ,приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували вареники та борщові набори.
Сучасна історія боротьби за незалежність України доводить усім, що волонтерство - це стовідсотково покликання, прагнення щирої і високодуховної людини зробити світ кращим, допомогти кожному, хто потребує захисту та підтримки. Це потужний громадський рух, неймовірний імпульс високого добра, найшляхетніша людська діяльність.


Завдяки праці волонтерів зла стає менше в світі, хворі, самотні, незахищені люди отримують опіку і тепло добрих сердець. Дуже суттєво волонтерський рух допомагає в боротьбі з пендемією COVID-19.
Дорогі волонтери прийміть щиру вдячність за вашу працю,за  сміливість, наполегливість,за вміння розпізнати потреби людей ,вчасно допомогти ,за ваші палкі серця.що зігрівають людські душі. Здоров'я вам сил, невечерпної енергії, однодумців і людської вдячності.

Слава Україні.

Коментарі