Валентинів День в бібліотеці


В кожній країні світу свої обряди і традиції святкування Дня закоханих. Я присвятив сьогоднішнє заняття гуртка по вивченню англійської мови традиціям святкування Дня Святого Валентина в країнах світу. З його розповіді члени гуртка дізналися, що в Англії діти не втрачають нагоди отримати подарунок до свята, вони ходять по будинках та співають пісні.
З добрим ранком, Валентин!
Вітаю Вас - один,
Два - мене Ви поздоровляйте,
"Валентинку" мені давайте.
В якості винагороди дітей пригощають смакотою та дають дрібні гроші. Крім коханих, англійці вітають і улюблених братів наших менших, тільки от презенти їм дарують ті, які б вихованці могли оцінити по достоїнству. Тінейджери складають зворушливі визнання і посилають своїм коханим, як адресата вказують "моєму Валентину" або "моїй Валентині". Оскільки англійці - народ традицій, то після отримання один від одного зізнань, на одяг прикріплюється якийсь знак з ім'ям коханого. Буває й так, що замість "валентинки" дарувальник отримував яблуко - символ любові і краси.

В наші дні англійці тлумачать любов досить розширено і вітають з Днем Всіх Закоханих не тільки людей, але й улюблених тварин, наприклад, коней або собак. В Уельсі вирізали дерев'яні "ложки кохання" і дарували їх коханим 14-го лютого. Ложки прикрашалися сердечками, ключами й замковими щілинами, що означало "ти знайшов шлях до мого серця".

Варто також звернути увагу на традиції святкування Дня Святого Валентина в США. Американці традиційно дарують цукерки у вигляді сердечка. Колись це могли дозволити собі лише заможні американці, тому що марципани містили цукор, який був дуже дорогий. Але, з початком використання цукрових буряків, підприємливі американці освоїли виробництво карамелі. Її виготовляли переважно червоно-білого кольору - кольору пристрасті та чистоти. З плином часу кольорові карамельки перекочували в красиві коробочки у формі серця (адже саме там зароджується любов, а не в голові). Іншим традиційним подарунком є червоні троянди. За статистикою 14 лютого в хвилину на американському континенті купують близько 20 тисяч троянд!

Цікаво, що у пристрасних та велелюбних французів в День Святого Валентина прийнято дарувати коштовності. А ще саме французи першими ввели в себе "валентинки" як любовні послання-чотиривірші.

Але є в світі деякі країни, які особливо відрізнилися в святкуванні Дня Святого Валентина. Передусім це Саудівська Аравія, яка є єдиною в світі країною, де це свято...офіційно заборонено, причому під страхом великих штрафів. Саудівська комісія зі впровадження чесноти й запобігання гріха ухвалила, що День Святого Валентина потрібно заборонити, оскільки згубні західні традиції бентежать розум підростаючого покоління Саудівської Аравії. Усім магазинам країни категорично заборонено торгувати плюшевими ведмедиками, "валентинками" та всякою символікою, що стосується цього свята. А квітковим магазинам наказано не торгувати в День усіх закоханих червоними трояндами.

День Святого Валентина активно святкують у Польщі. Спокійні поляки воліють цього дня відвідувати Познанську метрополію, де за повір'ям, спочивають мощі Святого Валентина, а над головним престолом знаходиться його чудотворна ікона. Поляки вірять, що паломництво до неї допомагає в любовних справах.

Також користувачі бібліотеки мали змогу ознайомитись з виставкою "День любові та кохання", присвяченою Дню Святого Валентина та власноруч виготовили валентинку "Веселе мишенятко", в якій об'єднали чотири сердечка та подарували своїм мамам, які були присутні на святі, а також тим, кому вони симпатизують.





Коментарі